Magyarország

2007.06.19. 11:59

Telefonon beszélt Sarkozy Gyurcsánnyal

<p>Kedd délelőtt körülbelül 10 perces telefonbeszélgetést folytatott Nicolas Sarkozy, francia köztársasági elnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.</p>

A francia elnök Magyarország támogatását kérte az uniós alkotmányos szerződéssel kapcsolatos vitában az EU csúcson. Arról is szó volt, hogy a két politikus személyesen találkozzon - mondta Daróczi Dávid, kormányszóvivő. A találkozó pontos időpontjáról és helyéről egyelőre semmit sem lehet tudni.

A magyar álláspontról az EU -alkotmány ügyében Göncz Kinga, külügyminiszter beszélt a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

A tárcavezető elmondta, hogy Magyarország formai kérdésekben hajlandó engedni,de úgy gondolják tartalmilag az eredeti szöveghez legközelebb álló végeredménynek kell megszületni.

Formai kérdésekben, így például az elnevezésben azért is érdemes enegdniük az alkotmányt támogató országoknak, mert ha azt alkotmánynak nevezik, akkor több olyan országban is, amelyek még nem ratifikálták népszavazásra kell bocsátani a szerződést, így azonban fennáll annak veszélye, hogy nem kapja meg a kellő támogatást - tette hozzá Daróczi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!