Magyar kilencedik osztályok Bihar megyében

A közelmúltban nagyszabású iskolanapot tartottak az Adyban
A közelmúltban nagyszabású iskolanapot tartottak az Adyban
A 2017–2018-as tanévben is várják a Bihar megyei magyar tannyelvű kilencedik osztályba az itt tanuló, általános iskolát végző magyar gyerekeket. Felsoroljuk, hogy Nagyváradon, valamint a megyében milyen lehetőségek közül választhatnak a magyar diákok.

Nagyváradon az Ady Endre Elméleti Líceum, a Iosif Vulcan Főgimnázium, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a Mihai Eminescu Főgimnázium, a Művészeti Líceum, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Traian Vuia Műszaki Főgimnázium indít a következő tanévben magyar tannyelvű kilencedik osztályokat.

Az Ady Endre Líceum négy reál és egy humán profilú osztályt indít, melyek a következők: Matematika-Informatika-Intenzív informatika; Matematika-Informatika-Intenzív angol; Természettudományok-Intenzív angol; Természettudományok; Filológia-Intenzív angol. A Iosif Vulcan Főgimnáziumban Óvodapedagógus szak indul magyar tagozaton, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban a következő tanévben Református teológia és Elektrotechnika szakos kilencedik osztályt indítanak. A Mihai Eminescu Főgimnáziumban Matematika-Informatika-Intenzív informatika; Természettudományok és Filológia-Angol kétnyelvű osztály indul magyar tagozaton. A Művészeti Líceumban a Zene és a Képzőművészet szakon is indul egy-egy osztály, előbbi klasszikus ének, népzene-ének és szimfonikus zenekari hangszerek oktatásra különül el, utóbbiban pedig grafika, festészet, kerámia, illetve textil és mintatervezés, divattervezés szakoktatás választható. A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban indul egy Teológia-Intenzív angol, egy Közgazdaság, egy Közélelmezés osztály, valamint egy Szakács osztály a szakoktatás keretében. A Traian Vuia Műszaki Főgimnáziumban négy magyar nyelvű kilencedik osztály indul: duális szakoktatásban egy Mechanika-Autószerelő és egy Mechanika-Karosszérialakatos osztály, szakiskolai képzésben pedig egy Elektrotechnika-Villanyszerelő és egy Szolgáltatások osztály, mely utóbbiban borbély, fodrász, manikűr és pedikűr képzés zajlik majd. A Traian Vuiaban minden osztályban tizennégy hely lesz, az összes többi felsorolt osztályban huszonnyolc helyet biztosítanak.

Vidéki elméleti oktatás

Több Bihar megyei településen lesz alkalmuk az általános iskolát végzett gyerekeknek magyar nyelven tovább tanulni. Elméleti oktatást négy vidéki iskola biztosít magyar nyelven a következő tanévben. A Margittai Horváth János Elméleti Líceumban egy Matematika-Informatika, egy Természettudományok és két Filológia kilencedik osztály indul, a Nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban egy Matematika-Informatika-Intenzív informatika és egy Természettudományok osztály várja a magyarul tovább tanulni kívánó fiatalokat. Az Érmihályfalvi 1. Számú Mezőgazdasági Főgimnáziumban egy Természettudományok és egy Szolgáltatások-Kereskedelmi technikus osztály indul magyar nyelven, a Székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban egy Természettudományok-Intenzív angol és egy Filológia osztály indul. A fent felsorolt osztályok mindegyikében huszonnyolc hely lesz.

Vidéki szakoktatás

A szakoktatás terén is lesz lehetőségük vidéken is magyarul tanulni a fiataloknak. A Nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban egy Kereskedelem-Kereskedő/Eladó osztály és egy Építészet-Víz-gázszerelő osztály indul egyenként huszonnyolc hellyel. A Nagykágyai 1. Számú Szakközépiskolában egy Élelmiszeripari technikus, egy Mezőgazdasági gépész és egy Építőipari szakmunkás osztály indul, szintén egyenként huszonnyolc hellyel. Az Érmihályfalvi 1. Számú Mezőgazdasági Főgimnázium szakiskolai képzésben négy magyar tannyelvű kilencedik osztályt indít a következő tanévben: egy Bőr- helyettesítő anyagok megmunkálása osztályt, egy Turizmus és közélelmezés – Felszolgáló/Bolti eladó osztályt, egy Mezőgazdaság-Kertészet és egy Mechanika-Mezőgépészet osztályt. Ezekben az osztályok egyenként tizennégy helyesek lesznek. A Borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakközépiskola duális szakoktatásban indít egy Gépészet-Mechanika-CNC gépkezelő, egy Eletromechanika-Elektromos gépek és ipari létesítmények szerelője osztályt, egy Gépészet-Mechanika-Hegesztő osztályt egyenként tíz hellyel, valamint egy Mezőgazdaság-Kertészet és egy Szántóföldi növénytermesztés osztályt egyenként tizennégy hellyel. A szaklíceum nappali tagozatán indul egy Elektrotechnika és egy Automatizálás-Számítástechnikai berendezések műszerezése osztály, esti tagozaton pedig egy Mezőgazdasági technikus osztály, ez utóbbiakban huszonnyolc hely lesz.