Lupényi bányaomlás: az ügyészség bűnügyi eljárást indított a baleset kapcsán

Lupényi bányaomlás: az ügyészség bűnügyi eljárást indított a baleset kapcsán
A petrozsényi ügyészség bűnügyi eljárást indított csütörtökön a lupényi bányaomlás kapcsán, amelyben három vájár a föld alatt rekedt – tájékoztat a legfőbb ügyészség által az AGERPRES hírügynökségnek küldött közlemény.

A helyszínre kivonultak többek között a rendőrség és a munkafelügyelőség képviselői, a nyomozást egy ügyész vezeti.

Időközben bizonyossá vált az az információ, hogy abban a fejtésben, amelyik beomlott, nem 14, hanem 11 vájár dolgozott, nyolcuknak sikerült feljönniük a felszínre, közülük egyet mellkasi sérülésekkel kórházba szállítottak.

Egy mentőcsapat alászállt a bányába, a bánya bejáratánál a katasztrófavédelem mentőautói várakoznak.

Darius Câmpean szakszervezeti bizalmi szerint a mentési akció néhány óráig elhúzódhat, annak függvényében, hogy mivel szembesül a mentőcsapat a mélyben.

A Zsil-völgyén négy működő bánya van még: Lupényben, Lónyaytelepen, Livazényben és Zsilyvajdejvulkánon. A lupényi bányát és a Lónyay-bányát tavaly vették fel a bezárandó bányák listájára, mert fenntarthatatlanok.

Ez év májusában Doru Vişan energiaügyi államtitkár úgy nyilatkozott az AGERPRES hírügynökségnek, hogy a két említett bányában még 2018-ig fejtenek kőszenet, de a bezárási folyamat 2027-ig is eltarthat.

www.agerpres.ro

Címkék: ,