Két szavazat érvénytelen volt

2021.03.30. 22:55

Tisztségében marad a szlovén házelnök

Tisztségében maradt Igor Zorcic, a szlovén parlament elnöke, miután a kormánykoalíciónak nem volt elég szavazata, hogy leváltsa posztjáról – írta a helyi sajtó kedden.

A házelnök elmozdításához egyszerű többségre lett volna szükség a 90 fős parlamentben, de csak 45-en szavaztak az elmozdítása mellett. Két szavazat érvénytelen volt.

Zorcicot azt követően akarták leváltani, hogy két képviselőtársával együtt a múlt pénteken kiléptek a kormánykoalícióhoz tartozó Modern Közép Pártból (SMC) a párt elnökével, Zdravko Pocivalsekkel fennálló nézeteltéréseikre hivatkozva.

Akkor közlényükben azt írták: nem értettek egyet a párt vezetésével és annak a koalíciós kormányban betöltött szerepével. Zorcic mindazonáltal közölte, hogy házelnöki tisztségéről nem mond le, erről a parlamentnek kell döntenie.

Bár az baloldali ellenzéki pártok előrehozott választásokra szólítottak fel, Zorcic a keddi szavazást követően úgy nyilatkozott: ez még nem jelenti azt, hogy a kormánynak a jövőben nem lesz meg a többsége a parlamentben.

A három képviselő távozásával csupán 38 képviselője maradt a Janez Jansa kormányfő vezette jobbközép négypárti kormánykoalíciónak a 90 fős parlamentben. A kormányt kívülről támogatja még a jobboldali ellenzéki Szlovén Nemzeti Néppárt (SNS) három, a nemzeti kisebbségek két és a Szlovéniai Nyugdíjasok Pártjának (DeSUS) négy képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában