Költségvetésmódosítás és csatornázási program a terítéken

Költségvetésmódosítás és csatornázási program a terítéken
Bihar megye – Székelyhíd helyi tanácsa a település ünnepe okán nem augusztus utolsó, hanem utolsó előtti napján tartotta havi ülését. Három hónapra Karancsi Béla tanácsost választották meg gyülésvezető elnöknek.

Az első és legfontosabb napirendi pont a település költségvetésének módosítása volt. A helyi Szociális-Egészségügyi Központ költségvetése 42 ezer új lejjel nőtt, amiből 15 ezer fizetésekre, 12 pedig egy régebbi terv kifizetésére költődik majd. 15 ezer lejbe kerül a volt kórházépület belgyógyászati részlegére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészíttetése, ami szükséges az épületfelújítást tartalmazó mintegy 1,3 millió lej értékű tervezethez.

Újabb 5 ezer lejt különítettek el a tanácsosok az ANL tömbház terveire. Az ANL által átvett megkezdett építményt jelenleg alapig vissza kell bontani, és onnan kezdeni az újjáépítését, mivel az építés óta a település földrengésbiztonsági besorolása megváltozott, jelenleg egy kategóriában található Bukarestel. A vízszolgáltatás költségvetése 15 ezer lejjel bővült, csatornázási és szennyvíztisztításra 200 ezer lejt kapott a település kormányhatározattal, míg Csokaly, Nagykágya, Érolaszi és Hegyközszentmiklós települések útjainak javítására egyenként 50–50 ezer lejt. Egy bonyolultabb esetet jelentett egy az egyház által 2006-ban visszakapott iskolaépület, amit visszaadás előtt világbanki pénzből újítottak fel.

Bérleti szerződést csak 2007-ben kötött az iskola, ez alapján azonban visszamenőleg nem lehet bérleti díjat fizetni. Hasonló helyzetben van egy csokalyi iskolaépület is. Az állami lakások kezelése a felszámolás alatt lévő Presam SA-tól a Polgármesteri Hivatal szakrészlegéhez került, jóváhagyásra került két terület közvetlen koncesszióba adása, valamint a plénum megkapta a beszámolót a helyi Szociális-Egészségügyi Központ júniusi és júliusi pénzügyi helyzetéről.

Aktuális problámák

Az egyebek napirendi pontban az USAID program keretén belül zajló Székelyhíd és Érolaszi csatornázásáról és vízhálózatának a felújításáról esett szó, amelynek értéke megközelítőleg 6 millió euró, és a Tanács által vállalt önrész majd 2,9 millió lej terhet jelent majd két év alatt. Több aktuális probléma is felmerült, mint pl. a terménybetakarítással kapcsolatos lopások, a helyi Szeretet Háza Alapítvány ingatlankérelme, valamint az iskolafejlesztések városi szintű középtávú stratégiájának a hiánya.

Cservid Levente