Jön a Tulipán-szív Mozgalom

Jön a Tulipán-szív Mozgalom
Nagyvárad- Péntek délután az Ady Endre Kulturális Központ konferenciatermében választmányi gyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Az egyik felszólaló Szabó Ödön ügyvezető elnök volt.

 

Felszólalásában Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök sikeresnek nevezte az RMDSZ választási szereplését, hiszen annak ellenére, hogy a történelmi környezet nem volt kedvező, látták a kiutat. Meglátásában fontos, hogy reálisan, tisztán lássák mindazt, ami zajlik, és ugyanakkor növeljék az érdekérvényesítési képességüket a Szövetségen belül is. Úgy vélte: 2012 az RMDSZ eddigi legnehezebb éve volt, de felkészültek a választásokra, a kampányokban pedig két kormányzattal is küzdeniük kellett, mert nem csupán az USL-vel, hanem a Fidesz megosztó kísérletével is szembe kellett nézniük. Ennek ellenére tíz magyarból kilenc az RMDSZ-re szavazott, ami az elismerés mellett felelősséget jelent arra nézve, hogy a munkát folytatni kell, helyes öntudatra nevelő és közösségmegtartó programok révén is.

Szabó Ödön hangsúlyozta: ő az RMDSZ függetlenségi szárnyát képviseli, vagyis nem hajlandó fejet hajtani sem a Fidesz, sem pedig az MSZP, a Jobbik vagy az LMP előtt, mert szilárd meggyőződése, hogy az erdélyi, illetve a partiumi magyarság képes az önálló gondolkodásra. Úgy fogalmazott: akik jó szándékkal jönnek, azokat szívesen látja, de kikéri magának, hogy egyik vagy másik ideológiai táborba sorolják őt. Kijelentette: továbbra is fenntartja azon ötletét, hogy mi képviseljük saját magunkat nem csupán az európai parlamentben, hanem amennyiben lehetőség adódik rá, akár a magyar országgyűlésben is az RMDSZ, vagy ha ez nem lehetséges más, a magyarországi törvényeknek megfelelően alapított párt színeiben, hiszen nálunk jobban senki sem tudhatja, hogy mire van szükségünk, mit akarunk.

Kétszer hazudnak

Szabó Ödön ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: az EMNP-sek tavaly kétszer is hazudtak, egyszer amikor azt mondták, hogy az RMDSZ-en kívül képesek bejutni a váradi és a megyei önkormányzati testületbe, másodszor pedig akkor, amikor azt hangoztatták, hogy a 6:3-as küszöbnek köszönhetően ők is ott lesznek a román parlamentben. Szerinte egy európai országban minimális elvárás, hogy a történtek után az illető szervezet vezetője lemondjon, de ő még azt se hallotta, hogy a néppártiak elnézést kértek volna azért, hogy az indulásuknak betudhatóan 70 ezer magyar szavazatot a román pártok kapták.

A politikus azt is kiemelte, hogy az irodahálózatán keresztül az RMDSZ Bihar megyei szervezete több mint 40 ezer magyar állampolgársági kérvényt állított össze saját erőből, önkéntes alapon. Megjegyezte: a fizetett alkalmazottakkal működő Demokrácia Központokban valószínűleg ennek csak a töredéket készítették el, mert másképp a médiát különösen kedvelő EMNP-sek már előálltak volna valamilyen számadattal, de valószínűleg ódzkodnak az ő szempontjukból katasztrofális összehasonlítástól. Hozzátette: az RMDSZ költségvetése nyílt és senkit sem tiltanak ki a gyűléseikről, míg a Szövetség bírálóiról nem mondható el ugyanez.

Az ügyvezető elnök ugyanakkor bejelentette: a megújuló ügyvezető elnökség hamarosan útjára indítja a Tulipán-szív Mozgalmat, mely „a közös energiákat egy csokorba gyűjti”.

Határozatjavaslatok

Török László nagyszalontai polgármester helytállásra biztatta az RMDSZ bukaresti képviselőit, azt tanácsolva nekik: markáns álláspontokat fogalmazzak meg nem csupán a kisebbségvédelem, hanem gazdasági szempontból is, például javasolják a bankadó bevezetését. A pénteki választmányi ülésen ugyanakkor különböző határozatjavaslatokat terjesztettek elő és fogadtak el a tisztújító és beszámoló küldöttgyűléssel kapcsolatosan, megvitatták a megyei RMDSZ költségvetését és megszavazták, hogy Borsi Imre Loránt legyen a küldöttgyűlési biztos.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,