Iskolai névadó Kurityánban

Március 14-én nagy volt az izgalom Kurityánban, hiszen egy több éves készülődés gyümölcse érett be ezen a napon: az általános iskola a magyar történelem egyik legnagyobb alakja, Kossuth Lajos a nevét vette fel.

A tanulóifjúság előtt a település polgármestere, Nagy Lajos leplezte le Simmer Sándor fafaragó művész Kossuth-domborművét, illetve a Sebő László által faragott Kossuth-címereket, melyek az iskola aulájának Kossuth-falán kaptak méltó helyet.

Az iskola hivatalos névadó ünnepsége a délutáni órákban zajlott, amit megtisztelt részvételével a Hadtörténeti Múzeum tudományos titkára, dr. Ravasz István alezredes, aki méltatta Kossuth Lajos munkásságát.

Ünnepi beszédet mondott Molnár Oszkár, a térség országgyűlési képviselője, valamint az iskola igazgatója, Rizner József is. Említést érdemel az eseményre készített óriáskokárda, mely az iskola tanulóinak, pedagógusainak kézlenyomataival készült.

Az ünnepélyen az iskola, a névadó tiszteletére, új emlékzászlót készíttetett, melyet a Hadtörténeti Múzeum két munkatársa kísért korhű huszárruhában. A zászlót történelmi egyházak képviselői szentelték meg, hangsúlyozva a zászló közösséget, hazát, nemzetet összetartó erejét. Az ünnepélyen, valamint az iskolatörténeti kiállításon részt vettek az iskola régi dolgozóiadtöürténeti, a környező települések, iskolák vezetői és az önkormányzat képviselői is.

KT