Iohannis: Az amnesztiát és megkegyelmezést előíró törvény katasztrofális lenne a romániai demokráciára nézve

Akt.:
Iohannis: Az amnesztiát és megkegyelmezést előíró törvény katasztrofális lenne a romániai demokráciára nézve
Egy új amnesztiatörvény katasztrofális következményekkel járna a romániai demokráciára nézve, jelentette ki az államfő pénteken.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) alakuló ülésén részt vevő Klaus Iohannis azt mondta: a börtönlakók amnesztiájára és megkegyelmezésére vonatkozó törvény nemcsak némely közveszélyes tolvaj bűneit ‘mosná le’, hanem ‘kifehérítené a politikusok dossziéit is’, ami ‘katasztrófa lenne a romániai demokráciára nézve’.

Iohannis bejelentette: államelnöki hatáskörének teljes súlyával és erejével ellen fog szegülni egy ilyen törvénytervezetnek. ‘Remélem, nem kerül rá sor. Azért mondtam el ezeket itt nyilvánosan, önök előtt, hogy csökkentsük a valószínűségét egy erre irányuló kezdeményezésnek’ – mondta az államfő a CSM alakuló ülésén, hozzátéve, hogy kijelentését a megelőzés szándékával tette, ugyanis az igazságügyminiszter ‘a meghallgatások örvényében’ hasznosnak nevezte egy új amnesztiatörvény kérdését felvetni a parlamentben.

“Egyesek talán azt mondhatják: semmi gond, a börtönök úgyis tele vannak, nemzetközi fórumokon azzal vádolnak minket, hogy nem teszünk semmit ez ügyben. Pénzünk nincs, kell az iskolákra. Gyerünk, engedjük szabadon őket! Csakhogy a jószándék nem csak erre a területre korlátozódik. Erősen tartok tőle, hogy vannak bűnügyi kivizsgálás alatt álló vagy bűnvádi perben elítélt politikusok, akik örvendenének egy ilyen törvénynek, mert ezzel megszabadulnának az összes problémájuktól. Egyesek azt kérdezhetik erre: És mi van akkor? Akkor összeomlana a jogállam és fennáll a veszély, hogy Romániából kivész a demokrácia. Miért? Mert ha egyszer elfogadtak egy olyan törvényt, amely korrupt politikusoknak kegyelmez meg, akkor bármely parlament utánozhatja ezt. Egy ilyen precedens pedig azt eredményezheti, hogy eltűnik a törvény előtti egyenlőség. Ezért mondom, hogy eltűnne a jogállamiság Romániából. Romániát olyan útra vezetné, amely eltávolodik az európai értékektől, ahogy mondani szokás, az euroatlanti értékektől, amelyekben a legtöbb román állampolgár hisz’ – mondta Klaus Iohannis.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács tagjainak sok sikert kívánt mandátumukhoz. Kívánságai között említette, hogy a jövőben közösen azt tapasztalják: ‘a politikusok szándékai a legkomolyabban egyre jobbak legyenek, a bűnözőknek pedig ne legyen merszük felemelni a fejüket.’

Távozóban újságírók megkérdezték az államfőt, számít-e rá, hogy beszédének visszhangja lesz az igazságszolgáltatásban és a politikai szférákban.

‘Én remélem’ – válaszolta Iohannis.
www.agerpres.ro