ERDON Helyi hírek

2007.07.04. 17:33

Romokban a zsinagóga

<p>Szatmárnémeti – Minden valószínűség szerint a ma délutáni vihar okozta Szatmárnémetiben a Hám János utcai zsinagóga spontán leomlását, azonban az eső és az erős szél miatt csak kevesen tartózkodtak az amúgy rendkívül forgalmas utcán. <dia width="850" height="630" alt="Zsinagoga 2007.07.05"><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Zsinagoga_2007_07_05/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="Zsinagoga 2007.07.05" /></a></dia></p>

Ennek köszönhetően csak egy könnyebb sérültje van a lakosok szerint óriási robajjal bekövetkezett omlásnak, ugyanakkor egy, az épület előtt parkoló Dacia Logan megrongálódott a lehulló törmelék miatt. A helyszínre érkezett tűzoltók azonnal keresni kezdték az épületdarabok alatt a sérülteket, de hamarosan a zsinagóga romjaihoz érkeztek az önkormányzat, valamint az épület tulajdonosainak, a Zsidó Hitközségnek a képviselői is. Egyelőre még vizsgálják az omlás körülményeit.

Hagyták tönkremenni

A Hám János utcai zsinagóga leomlásának helyszínén jelen volt Ilyés Gyula polgármester is, aki szerint az utóbbi években már rengeteg terv volt az épület megfelelő kihasználására, azonban ezek egyike sem került megvalósításra. „Az önkormányzat már két évvel ezelőtt részben rendberakta a zsinagóga udvarát és kitakarította belsejét. Több tonnányi törmeléket és kacatot szállítottunk innen el, de mivel nem a város a tulajdonos, csak ötletekkel, elképzelésekkel támogathattuk azt, hogy a Zsidó Hitközség tulajdonában lévő, az omlás előtt városképromboló hatással bíró épületet megfelelőképpen használhassák ki. Egy terv sem került megvalósításra, most pedig összeomlott a műemlék”—értékelt a helyszínen a polgármester. Décsei Nicolae, a hitközség elnöke szerint ők minden tőlük telhetőt megtettek a zsinagóga hasznosítására, de mivel műemléképületről van szó, nem volt engedélyezve bontása sem átalakítása.  

Perceken múlt

 „Egy konkrét ajánlattal előállt cég képviselői például pont az omlást megelőző negyed órában jártak a zsinagógában”—magyarázta, Décsei, aki hozzátette „a hitközség az ingatlan kezelési jogát 20 évre ruházta volna át az illető cégre”. Arra azonban nem sikerült választ kapnunk, hogy miért csak átalakítását vagy bontását látták jónak a tulajdonosok, ahelyett, hogy megmentsék a műemléképületet.

Nagy Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!