Bajnokság

2024.01.03. 15:43

A legjobb nyolc közé vágyik a román válogatott a vízilabda-Eb-n

Horvátországban január 4-én délután megkezdődik a férfi vízilabda Európa-bajnokság, ahol már az első napon megismétlődik a tavalyi világbajnoki döntő magyar-görög párharca.

Forrás: Facebook/FederatiaRomanadePolo

Jósa Attila

Három Nagyváradi VSK játékossal a „fedélzeten” csütörtökön kezdetét veszi a 36. férfi vízilabda Európa-bajnokság. Az eredeti tervek szerint az izraeli Netanya lett volna a házigazdája a 2024-es vízilabda Európa-bajnokságnak, a LEN november elején azonban bejelentette, hogy a háborús helyzet miatt a férfiak mezőnyét Horvátország, a nőkét pedig Hollandia látja vendégül január első felében.

Ez lesz az első kontinenstorna, amelyet az úgynevezett kétdivíziós formátumban bonyolítanak le: a legutóbbi, spliti viadal első nyolc csapata küzd két csoportban az elitosztályban, míg a második divízióban a selejtezőt sikerrel vett együttesek, szintén két négyes csoportban. Az első divízióban az első két helyen végző gárdák automatikusan a negyeddöntőbe kerülnek, míg a harmadikok a második vonal csoportmásodikjaival, a negyedikek pedig a csoportelsőkkel találkoznak a keresztbejátszásban - a győztesek a nyolcba jutnak, a vesztesek a 9-16. helyért folytatják.

Továbbjutást sejtető csoport

A román válogatott a második divízió D csoportjába kapott besorolást, ahol sorrendben Hollandia (péntek, 21.15 óra), Szlovénia (vasárnap, 18.45) és Szlovákia (kedd, 18.45) lesznek az ellenfelei. A Trikolórok összes csoportmérkőzését Dubrovnikban rendezik.

A 15 fős keretben ott lesz a Nagyváradi VSK két kiválósága, Belényesi Dávid és Vancsik Levente, de a piros-kék klub a szerb válogatottba is delegál egy játékost a kapus Radoslav Filipovic személyében. A szakmai munkáért Bogdan Rath a felelős, aki egyben a bajnoki címvédő Bukaresti Steaua edzője is, ez pedig érződött a kerethirdetésnél, miután a fővárosi katonacsapatot kilenc játékos képviseli Horvátországban. A válogatottba mindössze két külföldön légióskodó játékos került be, a francia EN Tourcoingban szereplő nagyváradi Silvian Colodrovschi, valamint a Spandau Berlin védője, Andrei Prioteasa.

„Be akarunk jutni a legjobb nyolc közé, ez a célunk ezen a tornán” – nyilatkozta az elutazás előtt Bogdan Rath, Románia szövetségi kapitánya. Rath irányításával Románia a 10. helyen végzett a 2022-es spliti póló Európa-bajnokságon.

Hetedik Európa-bajnoki döntő tornán való részvételére készül a nagyváradi játékvezető, Adrian Alexandrescu, aki szintén nyilatkozott a válogatott esélyeivel kapcsolatban: „A román csapat sorsolása jó, de még így is nehéz lesz bejutni a legjobb nyolc közé. A legnagyobb problémát a merítési lehetőség szűkössége jelenti, mindössze két játékos játszik külföldön a keretből. A megoldás szerintem az lenne, ha korlátoznák a hazai bajnokságban szereplő külföldiek számát.”

Pihentetik a sztárokat

Már a mai nyitányon nehéz ellenféllel találkozik a magyar férfi vízilabda-válogatott a horvátországi Európa-bajnokságon, a görögökkel tavaly emlékezetest döntőt vívtak a fukuokai világbajnokságon Varga Zsolt tanítványai. A magyarok alaposan megfiatalított kerettel vágnak neki a kontinenstornának, a Zágrábba utazó csapatba hat junior-világbajnok is bekerült (Tátrai Dávid, Gyapjas Viktor, Varga Vince, Vismeg Zsombor, Molnár Erik és Vigvári Vince). Az utóbbi két játékos ott volt a fukuokai vb-n aranyérmes együttesben, ahogy az Eb-keretből Fekete Gergő, Nagy Ádám, Pohl Zoltán és Vigvári Vendel is, míg a rutint képviselő center, Hárai Balázs 2013-ban nyert világbajnokságot. A szövetségi kapitány bátran kísérletezhet az Európa-bajnokságon, hiszen a válogatott fukuokai világbajnokságon aratott győzelmével már megszerezte az olimpiai kvótát.

Varga Zsolt nyolc világbajnok játékosát is pihenteti a januári tornán, Vogel Soma, Jansik Szilárd, Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Német Toni, Vámos Márton, Varga Dénes, Zalánki Gergő nem lesz ott Horvátországban, rájuk viszont nagy valószínűséggel a februári, dohai világbajnokságon számít majd a szakvezető. A 2024-as úszó-világbajnokságot a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) eredetileg 2023 novemberére írta ki, azonban a fukokai világbajnokság 2023-ra halasztása miatt a dohai bajnokságot 2024 februárjára halasztották, ezzel is tovább terhelve az idei rendkívűl sűrű versenynaptárt.

Varga már közvetlenül a fukuokai diadal után arról nyilatkozott, hogy mindhárom nagy 2024-es eseményre nem lehet kiélezni a játékosokat, így mindenképpen súlyozni kell majd a játékmennyiséget tanítványainál. A magyarok a B-csoportban szerepelnek, ma Görögországgal, szombaton Georgiával, hétfőn Olaszországgal találkoznak, és ha az első két hely valamelyikén végeznek, három pihenőnapot kapnak a negyeddöntő előtt. A csapat a csoportmeccsek során végig Zágrábban marad, ahol a Mladost-uszodában rendezik a meccseket.

A felnőttek között újdonságnak számító divíziós rendszert a magyar fiatalok ismerik az U20-as világbajnokságról, vagyis felkészültek rá, hogy már a torna első hetében nehéz mérkőzéseket játszanak. Az Eb-k örökranglistáját a magyarok nagy fölénnyel vezetik 13 arany-, 7 ezüst- és 6 bronzéremmel, a szerbek a jogelőd jugoszlávok eredményeivel együtt 8 győzelemnél járnak. Az Európa-bajnokságon egy olimpiai kvótát osztanak ki - az aranyérem jelent párizsi kvalifikációt. Ha esetleg egy már kijutott együttes nyerne (Magyarország vagy Görögország), akkor a legmagasabban rangsorolt nem-kvalifikált csapat jut ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában