Kosárlabda

2023.12.07. 15:34

A holland bajnok is meghajolt a VSK U előtt

A férfi kosárlabda FIBA Európa-kupa második csoportkörének első fordulójában, fordulatos mérkőzésen idegenben győzött a váradi csapat 82–77 arányban.

Forrás: baschet.ro

Jósa Attila

A Nagyváradi VSK U kosárlabdacsapata a holland ZZ Leiden otthonában kezdte meg szereplését a FIBA Európa-kupa második szakaszában szerda este. A holland csapat hazájában bajnoki címvédő, de emellett megnyerte a BNXT League (Benelux államok ligája) első két kiírását is és a nemzetközi porondon is kellő magabiztossággal lépett túl az első csoportkörön. Cristian Achim vezetőedző ezúttal a Neal, Richard, Pearson, Tarolis és Freeman alkotta kezdőötössel indította a játékot. Az elmúlt mérkőzések tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a szakvezetés szerint jelenleg ez a VSK U legerősebb összeállítása, igaz, a román bajnokságban a légiósszabály miatt ebben a felállásban nem játszhat az alakulat.
A váradiak mindenesetre nem bízták a véletlenre a dolgot, már az első percektől magukhoz ragadták a kezdeményezést. Elsősorban Tarolis csillogtatta meg tudását, a litván légiós vezetésével 10 ponttal is elhúzott a piros-kék csapat, a hollandok ezt a negyed zárásáig 4 pontra csökkentették (23–19). Nagyot változott a mérkőzés képe a második negyedben, a ZZ Leiden jóval agresszívabb harcmodorra váltott, ami érezhetően nem „feküdt” a nagyváradiaknak. A hollandok ráadásul a büntetővonalról is remekül céloztak, így szünetig átvették a vezetést (43–42).
A harmadik negyedben is fej-fej mellett haladt a két együttes, 28. percben azonban nagyon meglódult a hazaiak „szekere”. A roppant agilis Jones egy távoli kosarat, majd gyors labdaszerzés után egy látványos zsákolást is elhelyezett a váradiak gyűrűjében, így 60–54-es Leiden vezetésnél Achim kénytelen volt időt kérni. A rövid pihenő alatt rendezték soraikat a piros-kékek, Jonathan Arledge távoli dobása után pedig ismét „meccsben volt” a csapat a harmadik negyed végén (61–59).
A záró negyed is változatosan alakult, a váradiak egy 8–2-es sorozat után ismét nyerő pozícióban érezhették magukat, de a hollandok pillanatok alatt ledolgozták a 4 pontos hátrányt. Szerencsére Eric Neal keze döntetlen állásnál sem remegett meg, látványos tripláját Pearson duplája követte, így 13 másodperccel a vége előtt 5 pontra nőtt a VSK U előnye. Holland időkérés után Gross mindössze három pontra csökkentette a hátrányt az eredményjelzőn, de az ellentámadásból Tarolishoz került a labda, akit csak szabálytalanul tudtak szerelni a ZZ játékosai. A litván válogatott kosárlabdázó mindkét büntetőt bedobta, és bebiztosította a Nagyváradi VSK U győzelmét (82–77). A szerda esti mérkőzésen Donatas Tarolis 23 ponttal a VSK U legjobbja volt, Erick Neal 19, Nijal Pearson 17, Lennard Freeman pedig 11 ponttal járult hozzá a sikerhez. A házigazdáknál Tajion Jones volt a legeredményesebb 23 ponttal. Az egyre jobb formát mutató Vörös Oroszlánok szombaton a Krajovai SCM U csapatát fogadják 18 órától a Nagyvárad Arénában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában