Kosárlabda

2023.10.26. 17:06

FIBA Európa-kupa: kezd magára találni a kosárcsapat

Az idény eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta a VSK U Finnországban szerda este.

Forrás: FIBA

Jósa Attila

Egyre jobb formába lendül a Nagyváradi VSK U férfi kosárlabdacsapata, Crsitian Achim tanítványai a konstancai bajnoki győzelmük után szerda este a finn Kataja Basket otthonában is meggyőző teljesítményt nyújtottak. A FIBA Európa-kupa J csoportjának mérkőzésén a Neal, Richard, Pearson, Tarolis és Freeman alkotta kezdőcsapatnak szavazott bizalmat a szakvezetés. Az első negyed kiegyensúlyozott játékot hozott, de már ekkor is szembeötlő volt, mekkora változást hozott a VSK U játékába a litván válogatott Donatas Tarolis visszatérése. A váradiak egyeduralkodóak voltak a palánk alatt, az első 10 perc során 15–3 arányban „szedték le” a lepattanókat. A finnek edzője gyorsan reagált a helyzetre, a Kataja játékosai egyre többet próbálkoztak távoli dobásokkal. A hazaiak elsősorban a nigériai Ekegezétől és az amerikai Nike Sibandétól várták a pontokat, utóbbi fantasztikus formában játszott végig a mérkőzés folyamán, nem véletlen, hogy a nyár elején az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) előszezonjában is szerepet kapott a Dallas Mavericksél. Szerencsére a váradiaknál többen is remek egyéni teljesítménnyel rukkoltak elő, Lennard Freeman eddigi legjobb mérkőzést játszotta piros-kék dresszben, de Neal, Richard és Tarolis sem maradt le mögötte.
Félidőben 5 pont volt a VSK U előnye (40–45), fordulás után viszont pillanatok alatt 11 pontra nőtt a különbség, miután Pearson, Neal és Freeman is betalált. A negyedik negyedben még tudta fokozni a tempót a VSK U, így a mérkőzés a váradiak fölényes, 87-73-as győzelmével ért véget. Freeman és Neal két statisztikai kategóriában is kétszámjegyű eredményt, azaz dupla-duplát ért el, a legeredményesebb Vörös Oroszlán pedig Donatal Tarolis volt 18 pontjával. A következő fordulóban a VSK U november 1-jén, szintén idegenben játszik a csoportelső Varsói Legiával. A csoport másik szerdai mérkőzésén a Legia 86–77 arányban győzött Léván. A bajnokságban a váradiak szombaton a Marosvásárhelyi VSK-t fogadják 18.30 órától a Nagyvárad Arénában.

Önbizalomnövelő siker

„Örülök a győzelemnek. Ez elsősorban az önbizalmunkat növeli, ugyanakkor fontos lépést jelent a továbbjutás felé vezető úton. Öt játékosunk szerzett legalább 13 pontot. Szeretem ezt, hogy ennyi variációnk van támadásban, ez nagyon megnehezíti az ellenfél dolgát, mert nem tudod, honnan jön a veszély. Az út még nagyon hosszú, de ezt a meccset mindenképpen meg kellett nyernünk” – nylatkozta Cristian Achim a lefújást követően. A 32 játékperc alatt 13 pontot, 5 lepattanót, 3 asszisztot, 2 labdaszerzést jegyző Kris Richard is elégedettségének adott hangot: „Tartottuk magunkat a játéktervünkhöz, szerintem ez volt a siker kulcsa. Gratulálok az ellenfél csapatának a teljesítményéhez, nagyon megnehezítették a dolgunkat ezen a mérkőzésen.”

JEGYZŐKÖNYV

Joensuu, Motonet Aréna.
Kataja Basket – Nagyváradi VSK U 73-87 (23–21, 20–24, 18–25, 12–17).
Kataja: Sibande 36, Egekeze 14, Lindberg 6, Knihtinen 6, Singleton 3, Hirvonen 2, Permanto 2, Tumba 2, Donzo. Vezetőedző: Petri Virtanen.
VSK U: Tarolis 18, Freeman 14, Neal 13, Pearson 14, K. Richard 13, Gotcher 7, N. Markovic 5, Nicolescu 3, Baciu, T. Gheorghe. Vezetőedző: Cristian Achim.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában