Kiállítás

2023.09.18. 13:02

Aranycsapat Arany városában

Az Arany Pillanatok-kiállítás október 10-ig látogatható Nagyszalontán.

Forrás: Nótáros Melinda, Tanka László

BN-összeállítás

A Hajdúhét keretein belül nyílt meg a Puskás Intézet tárlata a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum Arany Palota kiállítótermében, a Csonkatorony tövében. A megnyitón Gali Boglárka múzeumigazgató elmondta, hogy Arany Jánoshoz kapcsolódik az Aranycsapat, mert az együttes legendás kapusa, Grosics Gyula ugyanabban a templomban házasodott, mint a híres költő. A tárlókban sporttörténeti ritkaságok láthatók, focilabda, stoplis cipők, kupák a falakon körben pedig megannyi pillanatfelvétel a legendás csapatról, mely hírnevet szerzett a magyar válogatottnak.

Forrás: Nótáros Melinda, Tanka László

A kiállításon jelen volt Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója, Bozsik Péter, az Aranycsapat olimpiai bajnok játékosának fia, ifj. Buzánszky Jenő, a legendás hátvéd fia, Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, valamint a sportkedvelő hajdúvárosiak, régi nagy drukkerek és focicsapatban aktívan játszó fiatalok. A kiállítást Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója nyitotta meg. Az igazgató felelevenítette, az Aranycsapat ezer szállal kötődik a környékhez. Puskás Ferenc 80 évvel ezelőtt Nagyváradon játszotta az első NB I-es mérkőzését, Lóránt Gyula pedig szintén 80 éve lépett először pályára magyar élvonalban, ő a Nagyváradi AC játékosaként. Bozsik Péter a sport összetartó erejére hívta fel a figyelmet, azokra a régi időkre, amikor egy-egy mérkőzés alatt a világon bárhol élő magyarok mind egy nagy szurkolótábor tagjaivá váltak. Mint egykoron, ma is hidat ver a magyar emberek között egy ilyen tárlat, a nagy csapat tagjai még ma is egybekovácsolják a magyarságot, határok nélkül.

Szabó Ödön képviselő szintén fontosnak tartotta kiemelni, hogy kereken nyolcvan évvel ezelőtt játszotta első hivatalos mérkőzését Puskás Ferenc, a kispesti csapat tagjaként, a NAC ellen. Akár ez az évforduló is lehetne az apropója a nagyszalontai tárlatnak, hangzott el a megnyitón, majd a képviselő meghívta a kiállítás anyagát, egy jövőbeli nagyváradi kiállítás céljából. A Puskás Intézet igazgatója a megnyitó perceit követően lapunknak úgy nyilatkozott, nem látja akadályát annak, hogy a kiállítás anyaga a megyeszékhelyen is bemutatkozzon. Az Arany Pillanatok-kiállítás október 10-ig látogatható Nagyszalontán.

Forrás: Nótáros Melinda, Tanka László

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában