Labdarúgás

2023.06.11. 17:11

II. Rencz Csaba Emlékkupa: Sándor Károly utódai házidöntőztek a Praszler Stadionban

Szintet lépett a második kiírásához érkezett Rencz Csaba Emlékkupa, amelyet szombaton rendeztek a 2012-es korosztály számára Érmihályfalván.

Fotó: Jósa Attila

Jósa Attila, Szakács Dávid

Az emlékkupa az indulók névsorát böngészve lassan az egyik legfontosabb korosztályos seregszemlévé nőtte ki magát a régióban, az idei tornára olyan neves utánpótlás-műhelyek is elfogadták az Unirea meghívását, mint az MTK és a Debreceni Olasz Focisuli. Utóbbinál pallérozódott többek között a magyar labdarúgás elmúlt két évtizedének egyik legfontosabb alakja, Dzsudzsák Balázs, míg az MTK Sándor Károly Akadémiáján ismerkedett a labdarúgás alapjaival Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik vagy éppen az Union Berlin játékosa, Schäfer András.
Az U11-es csapatok számára kiírt tornát a három évvel ezelőtt elhunyt érmihályfalvi újságíró, egykori kollégánk, Rencz Csaba emlékének ajánlották a szervezők, aki munkássága során mindvégig kiemelt helyen kezelte a helyi sportklub körüli történéseket. Az ünnepélyes megnyitón a csapatok egy tiszteletkört tettek a Praszler Gyula Stadionban, majd felsorakoztak meghallgatni az ünnepi beszédeket. Az egybegyűlteket elsőként Karsai Attila, Érmihályfalva alpolgármestere köszöntötte: „Az, hogy ma itt vagyunk, bizonyítéka annak a tiszteletnek, amit Rencz Csaba barátunk és munkatársunk kiérdemelt a múltban és a jelenben egyaránt. Kollégaként csak irigyelni tudtam higgadtsága, szakmai tudása, embersége miatt. Ti, sportolók, biztosak lehettek abban, hogy az ember, aki miatt itt vagytok, megérdemli ezt az elismerést.”
Karsai Attilát Nyakó József helyi RMDSZ-elnök követte a sorban, majd a család részéről Rencz Csaba fia, Rencz Norbert köszöntötte a mintegy 200 fiatal labdarúgót és a nézőket: „A család nevében szeretném megköszönni, hogy idén is megszervezik ezt a tornát, ami még színvonalasabbnak ígérkezik, mint a tavalyi. A résztvevőknek és a nézőknek jó szórakozást kívánok, éljen a fair play, hajrá Mihályfalva!”

Tarolt az MTK

A szervezők két csoportra osztották a 10 csapatot, az első ötösfogatban már az első meccsek után kidomborodott az MTK II. fölénye. A budapesti kék-fehérek két csapattal indultak a tornán, ami elsősorban a klub mihályfalvi származású edzőjének, Pap Tamásnak köszönhető, aki öt éve dolgozik Magyarország egyik legproduktívabb akadémiáján. Mint kiderült, az Érmihályfalvára látogató évfolyamok a magyarországi mezőnyben is kiemelten jónak számítanak, a fiatal focistapalánták pedig a pályán is bizonyították rátermettségüket. 

A négy csoportmeccs során 28 gólt szereztek a Sándor Károly Akakadémia képviselői, ráadásul ezeken a mérkőzéseken egyetlen kapuralövést sem engedélyeztek ellenfeleiknek. Bár ebben a korosztályban az eredménycentrikusságnál is fontosabb tényező a játékosságra való nevelés, nem lehetett nem észrevenni, mennyire motiváltak voltak a budapesti labdarúgók, akik akár a hetedik góljuk megszerzése után is futva vitték a középkezdéshez a labdát. Az egészen biztos, hogy az MTK-sok jóval előrébb járnak társaiknál az egy az egy elleni játékban, helyezkedésben, labdabirtoklásban, a „passzolj és mozogj” alapelvet pedig olyan játékosokkal, mint Simon Bendegúz, maradéktalanul meg is tudták valósítani. Simon egyfajta „örökmozgó” középpályásként már a labdaátvétel pillanatában két lépéssel ellenfelei előtt járt, mindkét lábával bátran vállalkozott kapuralövésekre, indításai élményszámba mentek mindvégig a mérkőzések során. Amennyiben töretlen marad fejlődésének az íve, pár éven belül minden bizonnyal hallani fogunk még róla. Az MTK II. mögött a Debreceni Olasz Focisuli végzett a csoport második helyén, így ők játszhattak a harmadik helyért.

Veretlen maradt az Unirea

A II. csoportban jóval nagyobb tülekedés volt a tabella élén, a címvédő Érmihályfalvi Unirea mellett a DEAC és az MTK I. is mindent megtett a döntőbe jutásért. Ez végül az MTK I. csapatának sikerült, a klub egy évvel fiatalabb korosztálya ha nem is könnyedén, de a sorsdöntő mérkőzésen hátrányból fordított a DEAC ellen. Az Unirea az MTK I., illetve a DEAC ellen is 1–1-re végzett, ez idén a kisdöntőbe jutásra volt elegendő. A helyosztókra szemmel láthatóan az összes csapat alaposan elfáradt, több mérkőzés is gólnélküli döntetlennel végződött, többek között a bronzmeccs is, ahol végül a Debreceni Olasz Focisuli játékosai bizonyultak higgadtabbnak a büntetőpárbajban a hazaiaknál, így az Unirea úgy végzett a negyedik helyen, hogy a rendes játékidőben egy meccsen sem szenvedett vereséget. A döntőben az egy évvel idősebb játékosokból álló MTK II. már az első perc után 2–0-ra vezetett az MTK I. ellen, a házidöntő végül előbbiek 4–1-es elsöprő sikerét hozta.

Egyéni díjak

Az ünnepélyes eredményhirdetésen Boros Péter, a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület titkára és Karsai Attila okleveleket és érmeket adott át az egyéni díjazottaknak. A legjobb kapus idén is a mihályfalvi Máté Bence lett, a legjobb női játékosnak a DEAC-os Szakál Csengét választották, a legmotiváltabb játékosnak járó díjat Szemler Zente (MTK I.), a gólkirálynak járó serleget pedig Magyar Lóránt (MTK II.) zsebelte be. A szervezők egy igazán színvonalas rendezvényt tudhatnak maguk mögött, amivel magasra tették a mércét, de mint megtudtuk, már javában zajlanak a 2024-es, III. Rencz Csaba Emlékkupa előkészületei, melyet az eddigiekhez hasonlóan Bihar megyében szinte példátlan módon részvételi díj nélkül szeretnének lebonyolítani.

A II. Rencz Csaba Emlékkupa eredményei

A csoport eredményei: Bihar FC – Il Calcio 0–0, Olasz Focisuli – Szováta 0–0, Bihar FC – MTK II. 0–9, Szováta – Il Calcio 0–0, MTK II. – Olasz Focisuli 5–0, Bihar FC – Szováta 0–0, Il Calcio – Olasz Focisuli 0–3, MTK II. – Szováta 7–0, Bihar FC – Olasz Focisuli 1–4, MTK II. – Il Calcio 7–0.
A végeredmény: 1. MTK Budapest II. 12 pont, 2. Debreceni Olasz Focisuli 7, 3. Szováta 3, 4. Szatmárnémeti Il Calcio 2, 5. Nagyváradi Bihar FC 2.
B csoport eredményei: Unirea – Partium 2–0, Viitorul – DEAC 1–4, Unirea – MTK 1–1, Partium – DEAC 0–2, MTK – Viitorul 4–0, Unirea – DEAC 1–1, Partium – Viitorul 0–0, MTK – DEAC 2–1,Unirea – Viitorul 2–0, MTK – Partium 2–0
A végeredmény: 1. MTK Budapest 10 Pont, 2. Érmihályfalvi Unirea 8, 3. Debreceni EAC 7, 4. Partiumi Akadémia 1, 5. Nagykárolyi Viitorul 1.
9. helyért: Bihar FC – Viitorul 1–0, 7. helyért: Il Calcio – Partium 0–1, 5. helyért: Szováta – DEAC 4–5

Bronzmeccs: Olasz Focisuli – Unirea 4–3

Döntő: MTK II. – MTK 4–1.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában