Bors

2023.01.10. 16:42

Megszűnik a felnőtt csapat, visszalép a bajnokságtól a Viitorul

Az elmúlt tizenhat évben sikert sikerre halmozott a borsi egyesület, de a községben a jelenlegi formájában nincs igény felnőtt labdarúgócsapatra.

Forrás: Facebook

Jósa Attila

Meglepő hírrel indította az évet a Bihar megyei labdarúgás, a IV. Liga címvédője, a Borsi Viitorul azonnali hatállyal megszüntette a felnőtt labdarúgócsapatát, így már a bajnokság tavaszi felsőházi rájátszásában sem vesz részt az alakulat. Sikerült megszólaltatnunk Rácz Szabolcsot, a Borsi Viitorul elnökét, aki elmondta, hogy bár sokan azt gondolhatják, de nem anyagi okok vezettek ehhez a döntéshez.

„Amikor 2006-ban a borsi önkormányzat égisze alatt megalakult a Viitorul, elsősorban az volt a célunk, hogy a helyi közösség életében töltsön be fontos szerepet az egyesület. Kezdetben a labdarúgócsapat is roppant népszerű volt a településen, sokan kilátogattak a meccseinkre, hiszen szinte mindenkinek játszott egy barátja, ismerőse vagy rokona a csapatban. Az egyesület fejlődésének természetesen volt egy íve, emiatt egy idő után az eredményesség érdekében egyre több olyan játékos érkezett, akinek nem volt borsi kötődése, így az a helyzet állt elő, hogy hiába nyertük meg tavaly a bajnokságot, őszintén szólva ez pár emberen kívül nem sok mindenkit lelkesített. Szép sikereket értünk el, de nem ez volt az alapvető célkitűzés, így nem sok értelme lett volna a folytatásnak” – nyilatkozta a Bihari Naplónak Rácz.

A képen: Rácz Szabolcs. Forrás: biharmegye.ro

A községben nem szűnik meg a labdarúgás, a megyei szinten kiemelkedően jónak számító infrastruktúra sem marad kihasználatlanul: „jelenleg mintegy 40-50 borsi fiatal igazolt játékosunk van, velük képzeljük el a jövőt, hogy visszataláljunk arra az útra, ami miatt ez az egyesület létrejött. Azt most még nem tudnám megmondani, hogy mikor, de saját nevelésű játékosokból álló csapattal szeretnénk majd visszatérni a megyei felnőtt labdarúgás körforgásába, a fiatalok pedig addig is versenyeztetve lesznek a saját korosztályaikban. A labdarúgás mellett más sportágakkal is igyekszünk színesíteni a palettát, a cselgáncs- és a női röplabda szakosztályt nem érinti a döntés, de idén maratoni távon futóversenyt is rendezünk és egyéb meglepetésekkel is készülünk a borsiak számára.” – tette hozzá.

Heten maradnak?

A borsiak visszalépése komoly fejtörést okozhat a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület (AJF) döntéshozóinak. A IV. Liga felsőházi rájátszásának nyolc csapatos mezőnye így is nehezen állt össze, miután a bajnokság idei rajtjánál az AJF előírta, hogy az alapszakaszt követő play-offban való részvételnek elengedhetetlen feltétele a sportminisztérium által kiállított sportigazolvány (CIS, Certificat de Identitate Sportivă).

A Mezőtelegdi Foresta, a Szentandrási Crișul és a Nagyváradi Egyetem FC nem rendelkezik a sportigazolvánnyal, ennek értelmében pedig az érintett csapatok nem vehetnek részt a felsőházi rájátszás küzdelmeiben, így „beugróként” az Északi csoportból a Fugyivásárhelyi SK, míg „délről” két nagyváradi csapat, a Bihar FC II és a CAO-NAC 1910 vehet részt a legjobb nyolc Bihar megyei csapat tavaszi versengésében. Ami könnyen előfordulhat, hogy tavaszra csak legjobb hét marad, hiszen bár hivatalos döntés még nincs ezzel kapcsolatban, a bajnokság

menetrendje már elkészült, így jelenleg a legvalószínűbb forgatókönyv szerint csonka mezőnnyel rajtol majd el a felsőházi rájátszás.

Kapósak a borsi játékosok

A szélnek eresztett borsi játékosok úgy tűnik nem maradnak hosszú időn át csapat nélkül, a hétvégén a Fugyivásárhelyi SK bejelentette, hogy a csapat színeiben folytatja a tavasszal Cristian Jurcuț és Andrei Alungi, de a Viitorul meghatározó játékosait több klubnál is szívesen látnák a továbbiakban. Nem hivatalos információink szerint Waritz Ákos, Ovidiu Ienciu és Zádori Sebastian a CAO-NAC zöld-fehér mezében folytathatja pályafutását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában