Focigála

2022.12.19. 16:47

Sztárparádé a sportcsarnokban

Mintegy ezer néző látogatott ki az Antonio Alexe Sportcsarnokba a Ioan Zare emlékére rendezett focigálára péntek délután.

Forrás: a szerző felvétele

Jósa Attila

A nagyváradi Antonio Alexe Sportcsarnokban gyűltek össze a romániai és a Bihar megyei labdarúgás legendái péntek délután a Ioan Zare Emléktornán, ezzel is tisztelegve az egyetlen nagyváradi labdarúgó emléke előtt, aki a Bihar FC játékosaként részt vett egy Európa-bajnokságon. A labdarúgó-mérkőzés előtt a játékosok küldöttsége meglátogatta Ioan Zare sírját, ahol Alexa Krenek plébános tartott rövid megemlékezést. Az Antonio Alexe Arénába mintegy ezer néző előtt a Liga Legendái, a Bihar FC öregfiúk csapata és a Bihar FC legendái feszültek egymásnak. A kilencvenes évek román aranygenerációjának tagjai közül jelen volt Florin Prunea, Miodrag Belodedici, Ioan Andone és Ionuț Lupescu is, a csapat edzői szerepét pedig Jenei Imre töltötte be, aki a legnagyobb tapsot kapta a nézőktől. Természetesen a váradiak legnagyobb klasszisai sem hiányozhattak, Ovidiu Lazăr, Sorin Cigan vagy éppen a klub jelenlegi elnöke, Kulcsár Sándor bebizonyították, hogy bár a sebességük némiképp megkopott, a labdával továbbra is remek barátságot ápolnak. Az aktív sportolói pályafutás befejezése után több egykori klasszisra is „felszaladt” néhány kiló, de voltak kivételek is, a kétszeres BEK-győztes Miodrag Belodedici szinte semmit nem változott az elmúlt két évtizedben. Az emléktornán a kezdőrúgást Gabriela Zare, az egykori labdarúgó felesége adta meg Octavian Șovre és Rareș Vidican játékvezetők sípszavára. Az első mérkőzésen a Bihar FC öregfiúk csapata Marcel Abrudan góljával és Cristian Țîrlea mesterhármasával 4–3-ra legyőzte a Liga legendáit, a vesztes csapatból Marius Onofraș, Florentin Petre és Marian Savu talált be. A második félidőt egy sajnálatos sérülés árnyékolta be, Sorin Simuț a mérkőzés végén kórházba került, mivel csípőproblémái voltak, és nem tudott mozogni. 
A mérkőzések szüneteiben a Nagyváradi Lucian Blaga Gimnázium Liana Popovits tanárnő által koordinált mazsorett csoportja szórakoztatta a közönséget. Ioan Zare „trófeáját" az 1984-es Németország elleni Eb-meccsről, Uli Stielike 15-ös számú mezét Victor Nicolae Ienciu, az ország észak-nyugati részének egyik legnagyobb mezgyűjtője mutatta be. A mez a nemrég megnyitott bukaresti Futballmúzeumban lesz kiállítva.
A második mérkőzésen 11 gól esett, a Liga legendái Gigel Bucur (3), Marian Savu (3), Miodrag Belodedici és Florentin Petre, góljaival 8–3-ra verték a Bihar FC legendáit. A piros-kékek részéről Kulcsár Sándor és Stelian Farcău, a Nagyváradi VSK jelenlegi utánpótlás-koordinátora volt ereményes. A játékosok közül a legnagyobb ováció a brazil Eric de Oliveira mutatványait kísérte, aki több alkalommal is látványos ollózással veszélyeztette Pap-Deák János kapuját. Az emléktorna meccsei után a játékosok hosszasan fényképezkedtek a rajongókkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában