Mikulás Kupa

2022.12.14. 12:21

„Sakkos kedvű” Mikulás járt Diószegen

Harmadik alkalommal rendezték meg a Mikulás Kupát Bihardiószegen, a megye gyermeksakkozóinak fellegvárában.

D. Mészáros Elek

A szombaton sorra került eseménynek a Cataleya nevű étterem biztosította a helyszínt, ahol nem kevesebb, mint 67 gyermek és fiatalkorú tologatta a bábukat. A játékosok Bihar és Szatmár megye településeiről érkeztek a megmérettetésre. Többen közülük már jó ismerősökként köszöntötték egymást, hisz csupán a Diószegi Sakk Klub négy versenyt bonyolított le ebben az évben, de más helyszíneken is találkoztak az észjáték kedvelői. A rendezvényt szervezte és anyagilag támogatta a helyi klub mellett a község polgármesteri hivatala, a Tüske legelőgazdálkodás és a helyi RMDSZ szervezete is. Az előző versenyek megnyitóján és a díjak átadásán rendszerint ott lévő Mados Attila polgármester ezúttal nem tudott jelen lenni, az RMDSZ Kolozsváron megtartott SZKT-gyűlésére kapott meghívást. Többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült online köszöntenie a jövő sakkreménységeit, a technika „ördöge” meghiúsította a bejelentkezést. Törő Gyula, a klub elnöke megnyitóbeszédében többek között elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt még le akarták beszélni a klubalakítási szándékáról, mondván, rohanó világunkban már nincs idő a hosszas gondolkozásra, a sakkozásnak nincs már jövője. Az eltelt fél évtized őt igazolta, annál is inkább, hogy Romániában a leigazolt játékosok számát illetően a sakk a harmadik sportágnak számít – emlékeztetett Törő. Az elnöki felvezetőt követően Raţ Dan FIDE-bíró ismertette a játékszabályokat, majd kezdetét vette az egész napot kitöltő verseny. A svájci rendszerű megmérettetést kilenc fordulósra tervezték kétszer tízperces partikkal.
Az eseményen jelen lévő Szél Sándor, a megyei sakkszövetség titkára lapunknak elmondta, hogy heti rendszerességgel kijár oktatni a bihardiószegi gyermekeket. „A megye egyik legaktívabb szövetsége működik a községben, ami elsősorban Mados Attila polgármester támogatásának és Törő Gyula klubelnök lelkes hozzáállásának tudható be” – fejtette ki véleményét a sakktekintély.
Már jócskán benne jártunk a délutánban, mire megszülettek az eredmények. A nyolc év alattiak versenyének legeredményesebb játékosa Selinga Nimród lett, őt követte a rangsorolásban Nocorovici Ryan és Fogas Dávid. A nyolc évet betöltöttek között Ştiube Răzvan aratta le a babérokat, míg Horváth Ákos a második lett, megelőzve a harmadik helyet elfoglaló Böszörményi Dánielt. A 8–10 éves korosztály győztesének Dóczy Lucát hirdették ki, a sorrendben Szűcs Dávidot és Kortik Elizát utasította maga mögé. A 10–12 évesek megmérettetését Filimon Teodora nyerte, második helyezést ért el Jolta Josua, míg Páll Arnold a harmadik lett. A 12–14 évesek korcsoportjában Toderaş Raluca remekelt, megelőzve Toderaş Andreát és Luca Adelát. A 14. életévüket betöltöttek viadalát Kiss Ábel nyerte megelőzve Diţa Lucát és Szabó Barta Albertet. 14–16 évesek kategóriájában Cearnău Bogdan bizonyult a legjobb bábutologatónak, Bodnár Arnold a másik lett, míg Toderaş Ana a harmadik helyet szerezte meg. A felső korosztályt képviselő 16–20 évesek között Felhert Darius bizonyított a legjobban, Kecskés Csabát maga mögé utasítva, míg Árkosi Jázmin a harmadik lett.
Mikulás Kupa lévén nemcsak serlegek találtak gazdákra, de a játéktapasztalatok mellett, a szervezők jóvoltából ajándékcsomagokkal is gazdagodott minden gyermek. Ugyanakkor a polgármesteri hivatal 12 sakk-készletet és sakkórákat adományozott a klubnak, ezzel is elismerve munkájukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában