Triatlon-bajnokság

2021.05.30. 17:15

Arobs X-Man Romania: 2021-ben Nagyváradon

Egyéves kihagyás után idén ismét Nagyváradon mérettetik meg magukat a „vasemberek”, június 5-én, szombaton, az év legfontosabb romániai triatlon-versenyén.

Fotó: X-Man Romania/Facebook

Jósa Attila

A koronavírus-járvány okozta kényszerszünet után 2021-ben visszatér Nagyváradra a legrangosabb hazai triatlon-verseny, az X-Man Romania – jelentette be sajtótájékoztatón az Xterra Sportklub alelnöke, Szokolszky István. Az immár 11. alkalommal megszervezett eseményen több mint 360 sportoló jelezte indulási szándékát, ami az alelnök elmondása szerint részvételi rekorddal kecsegtet. A zavartalan lebonyolításban pedig 120 önkéntes segédkezik. Két versenytávban is lehet nevezni: a Full Ironman kategória 3800 méter úszásból, 180 km kerékpározásból és 42,2 km futásból áll; a Half Ironman kategória pedig 1900 m úszásból, 90 km kerékpározásból és 21,1 km futásból áll.

A verseny egyben a román nemzeti triatlon-bajnokság is, ennek ellenére a mezőny nemzetközi lesz, mivel több sportoló jelentkezett más országokból (Belgium, Szlovákia, Svédország, Ciprus, Németország, Moldova). A bajnokság első versenyszáma az úszás lesz, melyet a fugyivásárhelyi (Fughiu) gyűjtőtónál rendeznek meg, ezt követi a kerékpározás a következő útvonalon: Fugyivásárhely (Fughiu) – Köröskisújfalu (Husasău de Criș) – Köröskisjenő (Ineu) – Mezőbottyán (Botean) – Kabaláspatak (Bălaia). Ez egy 17 kilométeres szakasz, melyet tízszer kell teljesíteni. A verseny ideje alatt ezen a szakaszon megállítják az autós forgalmat, ezzel kapcsolatban pedig az alelnök megjegyezte, tudja, hogy a forgalomkorlátozás kellemetlenségeket okozhat, de ezúton is köszönetét fejezi ki a megértésért. A kerékpározást követően a mezőny Fugyivásárhelyről már futva indul Váradhegyalja (Podgoria) irányába, a végső befutó pedig a Szent László téren lesz.

Európa-kupa Nagyváradon

Az alelnök kiemelte, nagyon nehéz volt idén a szervezés a járvány miatt, de kollégáival együtt minden eshetőségre felkészültek. „Sajnos a sportolók járnak kicsit rosszabbul, mert a frissítési lehetőségek teljesen másképp alakulnak, mint általában. A járvány miatt nagyon limitáltak a lehetőségek, de hozzátartozóikkal megoldhatják egyénileg” – fogalmazott. Szokolszky hozzátette, terveik között szerepel a triatlon Európa-bajnokságot is Nagyváradra hozni a közeljövőben. „Régi álmunk az, hogy egy olimpiai és sprint-távú triatlon Európa-kupát hozzunk Nagyváradra. Minden megvan, ami ehhez szükséges, van helyszín, vannak beutazási lehetőségek, vannak szállás-lehetőségek, tehát minden adott. Az előzetes egyeztetésekkel is most már jól állunk, a helyi hatóságok is nagyon nyitottak erre” – mondta.

A pénteki sajtótájékoztatón jelen volt még Váradi Márta, az X-Man Romania marketing igazgatója, illetve Alexandru Chira, a Visit Oradea ügyvezető igazgatója. Utóbbi méltató szavakkal beszélt az esemény szervezőiről, akik a legmagasabb szakmai színvonalról tettek tanúbizonyságot, profizmusuk bárhol a világon megállná a helyét. Így a Visit Oradea is szívesen adja a nevét a versenyhez, bízva abban, hogy az idelátogató versenyzők, hozzátartozók, szurkolók jó hírét viszik a városnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában