Átszervezések

2020.12.15. 18:51

A tiltakozások dacára átment a megyei intézmények átszervezése

Rendes havi gyűlését tartotta ma délután a Bihar Megyei Tanács. Ahogy várható volt, az alárendelt intézmények átszervezésére vonatkozó előterjesztések élénk vitát eredményeztek, a megyeháza előtt a Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGSAPC) néhány alkalmazottja tüntetett.

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihar Megyei Tanácsnak tíz intézmény van alárendelve, Ilie Bolojan megyei tanácselnök többek közt azzal indokolta az átszervezéseket és fúziókat, hogy költséghatékonyabbá kell tenni ezek működését. Szerinte ugyanakkor eddig párhuzamos szolgáltatások is működtek, amikre semmi szükség, például a közös udvarban működő filharmóniának és a Francisc Hubic Művészeti Iskolának is van egy-egy kapusa, és ráadásul egy tűzoltó is „forog körbe-körbe”, holott az egyeztetéseken a katasztrófavédelem is egyetértett azzal, hogy a lánglovag is el tudja látni az őrző-védő feladatokat. Amúgy Bolojan elmondása szerint a tízből kilenc intézményvezetővel végül meg tudott állapodni a változtatásokról, egyedül Meleg Vilmossal, a filharmónia igazgatójával nem jutott dűlőre, aki kitartott amellett, hogy továbbra is legyen igazgatóhelyettesi tisztség. Az előterjesztett anyagban azonban végül a tanácselnök verziója szerepelt, vagyis hogy szűnjön meg ez az állás is, amit a liberális többség természetesen megszavazott. A kórus és a zenészek azonban „megmenekültek”.

A Szigligeti Színház esetében sem érintik igazán a leépítések a művészeket. Azt, hogy több állás szűnik meg a Szigligetinél, mint a Mária Királyné Színháznál, Bolojan azzal indokolta, hogy utóbbinak „nagyobb a piaca”, hiszen a magyarok aránya 25-30 százalék, míg a románoké 70-75 százalék. Hozzátette azt is, hogy mintául Sepsiszentgyörgy szolgált számára, ahol szintén két színház működik, nemzetiségi szempontból fordított helyzetben.

Hiába jelezte Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ frakcióvezetője, hogy azzal, hogy az önálló jogi személyiségüket elveszítik, megszűnnek a Várad és a Familia folyóiratok, Bolojan szerint ez nincs így, sőt, jobb lesz a munkatársaiknak amiatt, hogy a könyvtárba beolvadva, és a könyvtár épületébe átköltöztetve, kisebb létszámmal ugyan, de ezentúl csak az írással kell foglalkozzanak, és az adminisztrációs tehertől megszabadulnak.

A Gyermek- és Társadalomvédelmi Igazgatóságnál (DGASPC) a 1128 betöltött állásból 1001 marad, és többek közt megszűnik a szociális ügyekért felelős főigazgató-helyettesi tisztség. A Körösvidéki Múzeumnál 128 betöltött állásból 101 marad, a Mária Királyné Színháznál 143-ból 121 (ebből 12 részmunkaidős), a Szigligeti Színháznál 145-ből 109 (ebből 6 részmunkaidős), az állami filharmóniánál 130-ból 125 (ebből 38 részmunkaidős). A Bihar Megyei Hagyományőrző és Kulturális Központ beolvad a Francisc Hubic Művészeti Iskolába és Bihar Megyei Kulturális Központ elnevezéssel működik tovább a két intézmény 34 alkalmazottal. A Hagyományőrző Központ Nagyvásár téri (December 1. tér) bérelt székhelye így felszabadul, és a polgármesteri hivatalnak lehetősége nyílik a felújításra. A Várad és a Familia folyóiratok jogi önállósága megszűnik, mivel beolvadnak a megyei könyvtárba, és a munkatársaik száma is 8-ról 3-ra, illetve 10-ről 5-re csökken. A székhelyeik „felszabadulnak” Ilie Bolojan tanácselnök szerint, hiszen ezentúl a megyei könyvtár épületében lesznek az irodáik. Összességében véve tehát elmondható, hogy az új szerkezeti felépítésben a korábbinál 14 százalékkal (vagyis 255 hellyel) kevesebb betöltött poszt szerepel, pontosabban 1553, melyek közül 56 részmunkaidős, egy pedig ideiglenesen nincs elfoglalva. Szintén székhelyváltoztatással kapcsolatos, hogy legkésőbb jövő év márciusáig a Megyei Főépítészeti Hivatal elköltözik a Gheorghe Dima utcából a Körösvidéki Múzeum alagsorába. Bolojan különben elutasította az ellenzék vádjait, miszerint a felsorolt intézkedések a kultúra arculcsapásai, és őt csak az érdekli, hogy minél több beton legyen. Azzal érvelt, hogy például a filharmónia belső udvarán felújítanak egy jelenleg pirosban álló épületszárnyat, hogy aztán majd ott gyakorolhassanak a filharmónia és a melletti levő majdani Kulturális Központ zenészei, illetve mások is, akik óhajtanak. Az ülésen Borsi Imre Lóránt RMDSZ-es frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a DGASPC-nél például az átszervezések után egy-egy személy látja majd el egy-egy váltásban a súlyosan fogyatékos és a viselkedészavaros gyermekeket. Ugyanakkor pedig ugyanaz lesz a főnöke a barátkai és a tenkei központnak is, akinek szerinte bravúrt kell végrehajtania ahhoz, hogy ugyanazon időpontban egyszerre két helyen legyen. Érdekes továbbá az is, hogy a Familiánál megmaradt 5 poszt betöltéséhez elég középfokú végzettség, míg a Várad megmaradó 3 állásának betöltéséhez egyetemi tanulmányok szükségesek.

A tanácsülés kezdetét megelőzően a megyeháza előtt DGASPC-s alkalmazottak tüntettek. Andrei Marcu, a Pro As szakszervezet vezetője a plenáris ülésen is szót kért. Aberránsnak nevezte a leépítéseket, szerinte már így is kevesen dolgoznak a DGASPC-nél, illetve szakemberhiánnyal küszködnek. Nemcsak azt követelte, hogy vonják vissza az átszervezésre vonatkozó előterjesztést, hanem azt is, hogy Camelia Gaciu igazgatónő mondjon le, mert állítása szerint visszaél a hatalmával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!