Fesztivál

2020.10.14. 09:28

Infinite Dance – táncfesztivál járvány idején

Október 20–25. között negyedik alkalommal szervezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház az Infinite Dance tánc- és összművészeti fesztivált, melyen Románia és Magyarország legjelentősebb táncés mozgásszínházi műhelyei lesznek láthatók. Az eseménysorozatot a járványügyi szabályozásoknak megfelelően bonyolítják le.

Pap István

Mivel Romániában szinte percről percre változik a járványhelyzet és az azt kezelni hivatott jogszabályi keret, ezért csak bizakodni lehet abban, hogy nagyjából a vázolt elképzelések szerint lehet majd megszervezni az Infinite Dance tánc- és összművészeti fesztivált (IDF), jelezte Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója az eseménysorozatot beharangozó pénteki sajtótájékoztatón. Mint mondta: „Bátor dolog ebben az időszakban fesztiválokat szervezni, de a színházak alapvető feladata előadásokat, közösségi élményeket létrehozni”. A szervezők tisztában vannak a nehézségekkel, ezért is jelezte a főigazgató: „Nem vagyok biztos abban, hogy mindenki részt vesz a fesztiválon, akiket meghirdetünk, de remélem, hogy a legtöbben itt lesznek”. Félelme máris igazolódott annyiban, hogy a meghívott produkciók egyike, a Folkamenco című előadás elmarad. Czvikker Katalin hangsúlyozta, hogy a fesztivált a járványvédelmi előírások maximális betartásával bonyolítják le. Ezek közé a szabályok közé tartozik az, hogy a magyarországi meghívottak csak negatív teszteredménnyel érkezhetnek Romániába és itt nem tartózkodhatnak három napnál többet. „A mi feladatunk pedig az, hogy akik egészségesen érkeznek, azok egészségesen is távozzanak” – fogalmazott a főigazgató.

Házhoz jön

Szabó Enikő Ágnes, az esemény házigazdájának számító Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője az IDF fontosságát emelte ki. Mint mondta, ez a fesztivál hozzájárul a táncegyüttes tagjainak szakmai fejlődéséhez, mert nyitottabbá válnak több műfajra, másfajta táncművészeti megoldásokra. Fontos továbbá ez a fesztivál, mert lehetőséget biztosít a kapcsolatépítésre, és azért is, „mert házhoz jön egy csomó olyan előadás, amelyek megtekintése sokkal többe kerülne, ha mindegyikre külön el kellene utazni, és ez így a nézőinknek is egy ajándék. És azáltal, hogy több társulattal találkozik a közönség, ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a mi előadásainkra is nyitottabbakká váljanak” – fogalmazott.

Verseny

A fesztivál lebonyolításának konkrétumairól Dimény Levente fesztiváligazgató beszélt. Elmondta, hogy az évek során a fesztivál kinőtte magát, olyannyira, hogy míg eleinte ők keresték a társulatokat, addig az elmúlt két év során már a szervezők kaptak számos megkeresést a szakma részéről arra vonatkozóan, hogy mikor lesz legközelebb IDF, mert egyre többen szeretnének részt venni rajta. Ezért az idén nem meghívásos alapon szervezték meg a fesztivált, hanem versenyt hirdettek. A csaknem hatvan pályázati anyag közül választotta ki a fesztivál előadásait a háromfős, nemzetközi kuratórium; amelynek tagjai Jakobovits Márta keramikusművész, Lőrincz Katalin táncművész-pedagógus, valamint Vava Ștefănescu koreográfus, a Bukaresti Nemzeti Táncközpont menedzsere voltak. A pályázók mellett az eseményre meghívást kaptak az Imre Zoltán Program alkotói is, Nagyvárad lévén az egyetlen határon túli helyszíne a fiatal táncművészeknek szóló ösztöndíjprogramnak.

Az egyik zsűritag, Lőrincz Katalin a sajtótájékoztatón elmondta: bár a zsűri tagjai különböző szakmai háttérrel rendelkeznek és sokféle megközelítés, szempont alapján mérlegeltek, de végül mégis egyhangúlag tudtak dönteni. A válogatással azt szerették volna elérni, hogy nagyon változatos legyen a program, a sokszínűség mellett fő szempont volt az is, hogy az előadások a mát tükrözzék, „legyen meg bennük az itt és most érzet, mert erről szól a kortárs művészet” – fogalmazott Lőrincz Katalin, kiemelve egyúttal, hogy nem műfajilag, hanem gondolkodásmódjukban kortárs táncelőadásokat válogattak be. A kortárs alkotói attitűd és a változatosság szempontjait emelte ki a Dimény Levente is: „a fesztivál fő célja, hogy ne hagyjuk magukra a táncművészetet kedvelő váradiakat és Bihar megyeieket. Másodsorban célja a fesztiválnak az, hogy minél változatosabb legyen a program, ezért is szerepel benne a klasszikus balettől kezdve a steptáncon át a cirkuszi táncig nagyon sokféle táncstílus, harmadrészt pedig az volt a cél, hogy az előadások a kortárs szellemiséget képviseljék”. Mindezeket figyelembe véve válogatták be Frenák Pál európai hírű társulatát, a Duda Éva Társulatot és Pataky Klári Társulatot, valamint a Contemporary Creative Dreamerst, illetve fellépnek az IndieBox romániai táncos színteret képviselő független együttesek is.

Akadémiák Napja

Az előző évek hagyományának megfelelően a fesztivál utolsó előtti napját a táncművészeti utánpótlás bemutatásának szentelik. Az Akadémiák Napja programjában a Magyar Táncművészeti Egyetem, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfus szakának hallgatói mutatkoznak be. A bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem a járványügyi megszorítások miatt nem tudta elfogadni a meghívást, de küldenek a hallgatók által a járványidőszakban készített táncfilmeket, amelyeket le fognak vetíteni, míg a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem a modellváltás körül kialakult bonyodalmak miatt nem tud eleget tenni a meghívásnak.

A járványhelyzet miatt a korábbi IDF-fesztiválokon megszokott kiegészítő programok ezúttal elmaradnak, ennek ellenére október 20– 25. között sort kerítenek a mozgásszínházi workshopra, amelynek résztvevői a Nagyvárad Táncegyüttes táncosai mellett a romániai főiskolás hallgatók lesznek. A fesztivál előadásaira jegyek hamarosan kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon. A jegyárak 10–30 lej között mozognak. Diákok és nyugdíjasok tizenöt lejért vehetnek jegyet egy-egy előadásra. Bérletet nem hirdetnek, de lehet majd napi jegyet venni 25–40 lej közötti áron annak függvényében, hogy az adott napon hány előadás lesz látható. A fesztivál a Bethlen Gábor Alap anyagi támogatásával valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!