Fogadj örökbe egy épületet

2020.02.25. 14:30

Jótékonysági klezmerkoncert a zsinagóga orgonájáért

Tóth Gábor

A nagyváradi Rotary Club két éve alakult Art Nouveau alegységének Fogadj örökbe egy épületet elnevezésű projektje keretében vasárnap este a váradi filharmónia termében szerveztek jótékonysági koncerttel egybekötött kiállítást. Fellépett az Oradea Klezmer Band, illetve Sebastian Lupu színművész, mindehhez Ovi D. Pop fotográfus a zsinagóga felújítása előtti-közbeni-utáni különféle momentumait, arcait dokumentáló fényképtárlattal csatlakozott. Ezekből a lépcsőfordulókban kiállított fotókból, akárcsak az előcsarnokban árusított szimbolikus értékű kézműves ékszerekből is lehetett vásárolni. Minden befolyt adományt a nagyváradi neológ zsinagóga orgonájának rendbetételére ajánlottak fel. Mint megtudtuk, ez volt tavaly óta a második ilyen jellegű gyűjtése az egyesületnek.

A váradi zenészek, színészek, képzőművészek összefogásának felhívása hatékonynak bizonyult, ugyanis igen szép számban képviseltette magát az adakozni vágyó közönség. A szünet nélküli kétórás esemény úgy tűnik egyáltalán nem fárasztotta el a közép-kelet-európai jiddis gyökerű zenéért rajongókat. Tény és való, hogy a repertoár (mintegy 18 produkció) igen sokszínű volt a balkáni, szláv és egyéb területektől az ismertebb, konvencionális klezmer-slágerekig (Bei mir bistu shein, Hava nagila stb.), köztük még elhangzott egy Monti-csárdás is, meg a Hegedűs a háztetőn híres Tevje-dala. Ezeket a Sebastian Lupu által recitált rusztikus humorú rurális-pikáns avagy városi legendás helyzetkomikumú verses-intermezzók egészítettek ki, az észak-moldvai zsidó származású Ion Pribeagu (Isac Lazarovici) apokrifjaiból válogatva.

Az éneklő színészeket és a filharmóniás vagy azon kívüli hangszeres zenészeket egyesítő muzsikuscsapat tagjai voltak: Ari Nagy Sándor (billentyűk), Ion Pîntea (klarinét/szaxofon), Nagy Kálmán (hegedű), Békés Gerhardt (harsona), Veres Lóránt (nagybőgő), Alex Szűz (dobok), valamint Richard Balint, Andrian Locovei és Alina Leonte (ének).

 

Borítókép: A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!