Havi találkozó

2020.01.16. 12:35

Történelmi időutazás a nemeseknél

Az időutazás természetesen a városalapítással kapcsolatos tényekkel és egyes véleményeknek a megcáfolással kezdődött, majd folytatódott az első székesegyház vélt kinézetének a bemutatásával.

Ciucur Losonczi Antonius

Szokásos havi találkozójukat tartották kedd este a Kanonok soron a nagyváradi Nobilitas Egyesület tagjai. Fodor József általános helynök, az egyesület vezetője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: azért találta jó ötletnek, hogy a jelenleg a családjával Székelyhídon élő és dolgozó, de váradi származású Kormányos László történelemtanárt hívják meg, mert a gyökereink ide kötnek bennünket. „Beszélnek a kövek”, bárki bármit is állítson, ezért jó, ha néha felidézzük a múltunkat.

Kormányos László egyfajta szubjektív várostörténettel szolgált tíz tételben, arra hivatkozva, hogy csak így, ezzel összevonva lehet ismertetni a tekintélyes terjedelmű és súlyú (minden értelemben), Nagyvárad krónikája című kötetet, mely több mint tíz év munkájának a gyümölcse, és a tavaly nyáron jelent meg.

Közel másfél órás vetített képes expozéját szinte lélegzetvisszafojtva hallgatták a jelenlevők, hiszen olyan érdekes információkkal is szolgált a történelemtanár, melyek nem szoktak elhangozni a hasonló témájú rendezvényeken. Az időutazás természetesen a városalapítással kapcsolatos tényekkel és egyes véleményeknek a megcáfolással kezdődött, majd folytatódott az első székesegyház vélt kinézetének a bemutatásával. Szóba került Szent László király sírja, Georg Hufnagel metszete a váradi várról, középkori oklevelek és pecsétek tűntek fel a kivetített diákon, valamint királyi, püspöki és főúri sírok. Kultúrtörténeti érdekességek hangzottak el a középkori és újkori periódusból, lovasszobrok idézték dicső múltunkat. A protestantizmus térhódítása után, némi időugrással, 20. századi eseményekre, Nagyváradnak a két világháborúban játszott szerepére terelődött a figyelem, illetve a zsidók tragikus sorsára. Az előadás történelmi jelentőségű pillanatképek felvillantásával zárult, melyek kiválasztása szintén tudatosan sikeredett szubjektívre.

Borítókép: Kormányos László képes expozéjának bemutatása közben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!