Értékőrzés

2020.01.19. 13:04

Interaktív körút a magyar kultúra világában

Margittán a sokéves hagyományt követve idén is megtartják a Magyar Kultúra Ünnepét január 17 és 27 között.

Szőke Ferenc

Ezen időszakban számos kultúrához kötődő, vagy kulturális program zajlik a városban, melyek döntő többségének a helyszíne a Horváth János Elméleti Líceum. Az első programnak, január 17-én, Interaktív körút a magyar kultúra világában címmel a líceum kisiskolája adott otthont, főszervezője Deák Andrea igazgatóhelyettes volt. Az intézmény hét tantermét vették igénybe a programhoz, melyek különböző elnevezéseket kaptak: Kölcsey háza – A himnusz, Bolyaiak terme – A bűvös 2020, Kodály terme – A varázslatos furulya, Hagyományőrzők terme – Járd ki lábam, járd ki most, Híres magyar felfedezők, Magyar gasztronómia, Fürge ujjak – Piros-fehér-zöld. Az elnevezés hűen visszaadja, hogy melyik teremben mi volt a központi téma.

Beszéltek Kölcsei munkásságáról, a himnuszról, melyet el is énekeltek, néptáncot jártak, furulyáztak, népdalokat énekeltek, melyeknek kottáit és a himnusz szövegét mindenki hazavihette, filmet néztek, kézműveskedtek, ismerkedtek a magyar gasztronómiával, de szó esett a magyar tudósokról, felfedezőkről is.

A témavezetők az iskola pedagógusai voltak: Almási Judit, Balázsi Emma, Deák Andrea, Fügedy Anikó, Galambos Edina, Juhos Márta, Kiss Éva, Mike Edit, Pop Mónika, Varga Sára. A beszélgetés interaktív módon folyt, amibe bevonták a diákokat is. Igyekeztek olyan témákat keresni, melyek felkeltik a tanulók figyelmét, megismertetik gyökereinkkel, hagyományainkkal és a szerzett ismereteket későbbi tanulmányaik során hasznosítani tudják. Rotációs alapon cserélgették a diákok a termeket, így mindenki részt vett mindegyik foglalkozáson.

Borítókép: az eseménysorozat egyik mozzanata

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!