Emlékezés

2019.12.10. 14:46

„Egész élete harc és lázadás volt”

A költőről készült film levetítésével és az elsősorban megzenésített versekre összpontosító gyerek- és ifjúsági kórustalálkozóval emlékeztek Érmihályfalván Máté Imrére, halálának 30. évfordulóján.

Rencz Csaba

Az érmihályfalvi Máté Imre költőről (1934 – 1989) minden évben megemlékeznek szülővárosában szavalóversennyel, kerekasztal-beszélgetésekkel, koszorúzással, idén azonban, halálának 30. évfordulóján (december 8.) az Érmihályfalváért Egyesület, a költő nevét viselő városi könyvtár, illetve a város másik nagy költő szülöttjének, Zelk Zoltánnak a nevét viselő általános iskola összefogásával megnyert pályázatnak köszönhetően sikerült emlékezetes(ebb) tisztelgést megszervezni. Nevezettek felkérésére ugyanis a székelyhídi Ér TV stábja filmet készített Máté Imréről, ennek premiere volt szombat délután a helyi kultúrházban, a vetítést gyerek- és ifjúsági kórusok találkozójával egészítették ki. A széksorokat megtöltőket Geszti Ivett tanárnő műsorvezetőként köszöntötte, elsőként Nyakó Józsefnek adva szót. A polgármester, miután gratulált a sikeresen pályázóknak, úgy vélte, Máté Imre örülne a telt ház láttán. Személyes emlékeit felelevenítve kifejtette: a költő egy „izgága” ember volt, aki a cenzúra léte, és a demokrácia hiánya miatt lázadt, ám ma sem lenne boldog, amikor a szabadság túlzott szabadosságba csapott át, szerinte ma is egy befelé forduló személyiség lenne. A költő alakját és életútját Szilágyi Ferenc Hubart költő, képzőművész elevenítette fel röviden, azzal, hogy a teremben azok vannak többségben, akik életkoruknál fogva a legkevesebbet tudhatnak Máté Imréről, aki az általa annyira óhajtott rendszerváltást csupán két hét híján nem érhette meg. Kiemelkedővé szellemi kapacitása tette, ami felülkerekedett testi fogyatékosságán.

Elérhető a film

A beszédeket a gyermek és ifjúsági kórustalálkozó követte. Sorrendben felléptek: a nagyváradi Szacsvay Kórus Kiss Tünde vezetésével, a Szatmári Gyermekkar a helyi gyökerű Dobosi Csilla vezetésével, a margittai Mi-Kis Kórusunk Puskás Miklós vezetésével, és a helyi Csilinka gyerekkórus Darabont Aliz vezetésével, a pódiumra álltak életkora az óvodásoktól a középiskolásokig terjedt. A találkozót, melynek fő témája a megzenésített versek – köztük Máté Imréé is – előadása volt, közös éneklés zárta, a kórusok Ady Endre: Kis, karácsonyi ének című költeményének megzenésített változatát adták elő. Mindezt követte a már említett, Forgó táncban című, mintegy 20 perces film levetítése. Bíró Orsolya riporter, Forró Csaba operatőr és Medvéssy Szabolcs vágó alkotásában megszólalnak költő- és kortársak, illetve természetesen végigkövetik Máté Imre életútját. A költő egyik megjelent verseskötetének címével azonos című film hétfőtől bárki számára elérhető és megtekinthető az Ér Hangja Médiacsoport közösségi oldalán. Az esemény a költő szobrának megkoszorúzásával folytatódott: a kultúrházban egybegyűltek, ide értve a kórusokat is, fáklyás felvezetéssel vonultak a Széchenyi térre, a szobornál egy versének eléneklése után a Polgármesteri Hivatal nevében Karsai Attila alpolgármester, az RMDSZ-szervezetében Boda Brigitta tanácsos, a könyvtáréban Gheri Judit könyvtáros, illetve a kórusok részéről a margittaiak koszorúztak. Mire mindeni visszaérkezett a kultúrházba, annak nézőtere „étteremmé” változott, az eseménysorozat közös vacsorával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!