Élesd

2024.04.23. 17:15

Végrehajtás az élesdi körgyűrű helyén

Csendőrök jelenlétében kényszerített egy végrehajtó hét helyi lakost arra, hogy engedjék a munkálatok folytatását a kisajátított földjeiken.

Forrás: Videókép/Youtube/AleșdOnline

ERDON-összeállítás

A kivitelezők hétfőn kezdtek el dolgozni az élesdi körgyűrű építkezésének azon a helyszínén, ahova eddig a telektulajdonosok megakadályozták a bejutást. A helyiek azért elégedetlenkednek, mert az elterelő út mintegy 500 méteres szakaszon az ő utcájukon megy keresztül, egyeseknek még a telkük kerítését is hátrább kell húzniuk. Több csendőr kísérte el hétfőn a végrehajtót az élesdi Octavian Goga utcába, ahol 23 lakos 2022, azaz a munkálatok megkezdése óta nem hajlandó beengedni az élesdi körgyűrűt építő cégek gépeit és munkásait. Az alesdonline.ro helyi portál videót készített a helyszínről, amelyen látható, amint a végrehajtó a csendőrök, a CNAIR és az építőipari cégek képviselőinek jelenlétében érvényesíti a fellebbezéseket elutasító ítéleteket, valamint az is látható, hogy topográfusok mérik fel a földterületet, majd egy munkagép elkezd dolgozni ott.

„A CNAIR által kiadott kisajátítási határozatokat megtámadó 23 élesdi lakos közül többen letettek a perről, de az emberek fele bírósághoz fordult a kisajátítási határozatok felfüggesztése és megsemmisítése érdekében. Közülük hét személy elvesztette az ügyét, és elutasították a keresetüket. További öt személy esetében a bíróságok felfüggesztették az eljárást, és még várni kell az ítéletekre. Ha azok is kedvezőek lesznek a CNAIR számára, akkor a munkálatok akadálytalanul folytatódhatnak a körgyűrű teljes útvonalán” – mondta el a Bihoreanul hetilapnak a Bihar Megyei Tanács jogi szakértője, ugyanis ez az intézmény készítette el az élesdi körgyűrű projektjét, és fogadta el a kisajátítások alapjául szolgáló határozatokat. „Ugyanakkor néhány helyi lakos pert indított a műszaki-gazdasági mutatókat és a kisajátítási folyosót jóváhagyó kormányhatározatok megsemmisítése érdekében” – tette hozzá a megyei önkormányzat ügyvédje. Megjegyzendő, hogy tavaly mind a Nagyváradi Fellebbviteli Bíróság, mind pedig a Román Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék elutasította a lakosok kérését, hogy függesszék fel a két kormányhatározat alkalmazását, ami egyben lehetővé tette a munkálatok folytatását, kivéve azon a tizenkét földterületen, amelyek korábbi tulajdonosai megtámadták a CNAIR kisajátítási határozatait. A Bihar Megyei Tanács jogi képviselője szerint a kivitelezők csak annak a hét helyi lakosnak a földjére léphettek be a munkagépeikkel, akik már elvesztették a kisajátítási fellebbezési eljárást, a másik öt lakoséra nem, mert azok a perek még folyamatban vannak.

Háttér

Az 5,8 kilométer hosszú élesdi körgyűrűnek közel 500 méteres szakasza az Octavian Goga utcán fog elhaladni. Az ottani 23 lakó tavaly nyáron kapott felszólítást a megyei tanácstól arra, hogy ürítsék ki a telküket, de mivel ez nem történt meg, sőt, per lett a vége, az építkezési vállalt meg kellett várja a bírósági döntéseket, mert azt megelőzően nem lehet végrehajtáshoz folyamodni. Az emberek amiatt háborognak, hogy el kell viselniük a forgalom okozta kellemetlenségeket, és néhányuk ingatlana kisebb is lesz: az utcára néző külső udvaruk négy négyzetmétertől néhány tucat négyzetméterig terjedő területét kisajátítják, hogy helyet biztosítsanak az útnak. Összesen 661 kisajátítást végeztek az élesdi körgyűrű nyomvonala mentén, de csak az Octavian Goga utca lakói támadták meg az intézkedést, emiatt állt a munka ezen a szakaszon. A Tinódot és Sólyomkőpestest összekötő élesdi körgyűrű egy 2,3 kilométeres szakaszát tavaly szeptember elején adták át a forgalomnak, de a többi 5,8 kilométeres szakaszt mindeddig nem lehetett befejezni. Ha az építkezési vállalatnak sikerül bejutnia a többi földterületre is, akkor az élesdi körgyűrű idén nyár végén vagy kora ősszel megnyílhat a forgalom előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában