Halpusztulás

2024.04.14. 19:10

Újabb szennyezés a Pece-patakban

Forrás: Ebihoreanul

BN-összeállítás

Alig két héttel azután, hogy szennyezés miatt több száz hal elpusztult a nagyváradi Pece-patakban, április 13-án megismétlődött a helyzet. Egy lakos vette észre, hogy Biharszentandrás bejáratánál több száz haltetem lebeg a víz felszínén. Az itt készült felvételt a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrségnek is elküldték. Sever Șerbănescu főfelügyelő a helyszínen végzett ellenőrzést végig a Pece-patakon, az említett helyszíntől kezdve folyásiránnyal szemben egészen Nagyváradig, írja a Ebihoreanul. A főfelügyelő elmondása szerint az Aradi út környékéig számos elpusztult példányt találtak, köztük nagyméretű halakat is, ami azt bizonyítja, hogy a szennyezés súlyos, mivel a kifejlett és egészséges példányokra is hatással volt. „Megtaláltuk a szennyezés forrását is, egy, az Octavian Goga utca környékéről lefolyó csapadékvizet összegyűjtő csatornát. Vízmintát vettünk, várjuk a hivatalos eredményeket, és intézkedünk” – tette hozzá Șerbănescu. A szóban forgó, a Jumbo áruház mögött található csatorna állítólag csak a csapadékvizet gyűjti össze, de valószínűleg a háztartási szennyvizet is elvezeti a környékről. A Körösök Vízügyi Igazgatóság munkatársai is vízmintát vettek, hogy kiderítsék, milyen anyagok kerültek a patakba. Nagy valószínűséggel a szennyvízhálózatokat kezelő Nagyváradi Vízműveket fogják bűnösnek találni a szennyezés miatt, írja az Ebihoreanul. A törvény szerint ilyen helyzetekben 50 ezer lejtől indulnak a bírságok.

Forrás: Ebihoreanul


A Körösök Vízügyi Igazgatóság képviselői is tájékoztatást adtak ki szombaton, megerősítve a szennyezést: a helyszínen háztartási szennyvizet találtak a vízben, ami az esővízhálózaton keresztül jutott a patakba az Aradi út közelében. A víz itt fehéres színű és halpusztulást okozott folyásirányban. Hozzátették, hogy a lehető legrövidebb időn belül összeszedik az elhullott halakat a patak medréből.
Hasonló szennyezés történt márciusban is a Pece-patakon, de akkor Váradszőllősön, a Szálka park környékén jelentették a halpusztulást, és 150 kilogramm elhullott példányt szedtek össze a patakból. Akkor megbízták a váradi vízműveket, hogy ellenőrizzék a csapadékvíz-elvezető csatornákat, és hárítsák el az esetleges problémákat, valamint szintén a vállalat kellett kifizesse a haltetem-begyűjtés 8000 lejes költségeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában