Gócpont

2024.04.23. 17:53

Újabb sertéspestises esetek Bihar megyében

Két afrikai sertéspestis-gócot találtak Bihar megye északi részén, közölte a Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) kedden.

Illusztráció

ERDON-összeállítás

Az állategészségügyi igazgatóság tájékoztatása szerint az április 12. és 16. közötti időszakban az akkreditált országos laboratórium elemzései alapján Bihar megyében két új, jelenleg is aktív afrikai sertéspestis-gócot találtak a házi sertéseknél, így jelenleg három aktív gócpont van nyilvántartva a megyében. Érintve van Csokaly (Ciocaia), Székelyhíd és Érkeserű (Cheșereu). Az érintett településeken a DSVSA szakemberei azonnal meghozták a szükséges intézkedéseket, és az érintett gazdaságokat egészségügyi és állatorvosi felügyelet alá helyezték, továbbá megtiltották az állatok szállítását és fertőtlenítették az érintett gazdaságokat. A vaddisznók esetében a járványügyi helyzet változatlan, így jelenleg 25 vadászterületen van jelen az afrikai sertéspestis.
Az igazgatóság közleménye szerint minden beteg vagy betegséggyanús állatot, valamint azokat, amelyek kapcsolatba kerültek ezekkel, el kell pusztítani. A gazdákat az állam kártalanítja, de csak abban az esetben, ha az állatokat a jogszabályokban meghatározott határidőn belül azonosítják és nyilvántartásba veszik. „Felhívjuk a figyelmet, hogy az afrikai sertéspestis nem veszélyes az emberre, de a vírus gazdasági szempontból nem elhanyagolható károkat tud okozni. A DSVSA továbbra is kéri az állampolgárok megértését, támogatását, és a hatósági intézkedések betartását, tekintettel a betegség súlyosságára és a vírus terjedésének gazdasági következményeire” – áll az igazgatóság közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában