Kandake

2024.04.14. 15:48

Szociális kávézó nyílt Nagyváradon

Kiszolgáltatottakból felszolgálókká váltak azok a fogyatékkal élő fiatalok, akik a csütörtök délután Nagyváradon megnyitott Kandake szociális kávézóban találtak munkahelyre.

A szerző felvételei

János Piroska

A különleges kávézót csütörtök délután a Kálvin János utca 2. szám alatt (az egykori Lestyán helyén) nyitották meg ünnepélyes keretek között. A sepsiszentgyörgyi Diakónia – Írisz Ház fogyatékkal élőket foglalkoztató központjában született meg az ötlet, miszerint szociális kávézót hozzanak létre, ott nyílt meg ugyanis az első ilyen jellegű létesítmény, illetve ott vezették be a fogyatékkal élőket a barista szakmába – tudtuk meg Makkai Pétertől, a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány fogyatékkal élők, gyermekjóléti és családsegítő ágazatának igazgatójától. A tervek szerint azokban a városokban nyitnak kávézót, ahol az alapítvány jelen van, így április 10-én, szerdán Marosvásárhelyen, egy nappal később, csütörtökön pedig Nagyváradon is megnyitották a Kandake névre keresztelt kávézót. „Ez egy szociális vállalkozás, egy kft. működteti, akik pedig itt dolgoznak és alkalmazásba kerülnek, fogyatékkal élő testvéreink, értelmi sérültek. A szociális vállalkozás esetében is van profit, ami valójában ezúttal az emberi erőforrást jelenti, azt, hogy jól érzi magát az ember benne, fejlődési lehetőséget kap általa, illetve fontos számunkra a környezettudatosság, a fenntarthatóság is. Amennyiben a vállalkozásnak lesz bevétele, az alkalmazottak döntenek arról, mi történjen a profittal: befektetik, fizetést emelnek, avagy egy másik városban egy hasonló kávézót indítanak el fogyatékkal élő társaik számára” – tette hozzá.
A csütörtök délutáni megnyitón jelen volt Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke is, aki rövid áhítatot tartott. János evangéliumának 13:34–35. verseit olvasta fel, melyben Krisztus a szeretet parancsolatát adja tanítványainak. A cselekvő szeretet bizonyságtétele ez a kávézó is, az ide vezető út, és az is, ami ezután a kávézó falain belül történik – mondta el az egyházi vezető, aki az igemagyarázat során Jézus szeretetének jellegéről beszélt, mely többek között türelmes, és nem személyválogató.

 

A megnyitón részt vett, illetve felszólalásában a fogyatékkal élőket foglalkoztató kávézó jelentőségét méltatta Biró Rozália parlamenti képviselő, Szántó Ildikó, az RMDSZ szociális bizottságának elnöke, Florica Cherecheș, a fogyatékkal élők jogaival foglalkozó országos hatóság korábbi elnöke, illetve Pető Dalma, Nagyvárad önkormányzatának szociális szakbizottsági tagja, a Crișul Sportklub igazgatója.
A megnyitón elhangzott az is, miért éppen a Kandake nevet kapta a létesítmény: Kandake ugyanis egy etióp királynő volt, akinek fogyatékkal élő pénzügyminisztere Fülöp tanítvánnyal találkozva megkeresztelkedett. A kávézó hétfőtől péntekig 7.30 és 16 óra között tart nyitva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában