Exkluzív interjú

2024.04.20. 18:39

Semjén Zsolt: Erkölcsi bűn kockáztatni a magyar képviseletet

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt az RMDSZ Bihar megyei szervezete péntek esti küldöttgyűlésének díszvendége. A tanácskozás után a KDNP elnöke exkluzív interjút adott lapunknak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

– Több erdélyi települést is felkeresett, mielőtt Nagyváradra érkezett. Honnan és milyen üzenettel, mondanivalóval indult a nagyváradi magyarokhoz?
– Ma elég gazdag napom volt, hogy úgy mondjam. Szatmárban kezdtem, egy búzaszentelési ünnepen, ahol a magyarok kenyerét sütötték meg, 15 millió búzaszemből, ami az együvé tartozásunkat fejezi ki. Utána Kolozsváron a felújított, egykori Központi Szállónak (ma Melody – a szerk.) az átadásán vettem részt. Ez a Sapientia Egyetem új épülete, megmaradásunknak a szimbóluma. Onnan jöttem át ide Váradra, köszönteni az RMDSZ-es barátainkat. Azt az üzenetet vittem mindenhová: fontos az, hogy az RMDSZ ott legyen az Európai Parlamentben. Ráadásul mi az Európai Néppártban (EPP) testvérpártok vagyunk, ezért nagyon fontos, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) mellett az RMDSZ is ott legyen az EPP-ben és az Európai Parlamentben. Az önkormányzatok tekintetében pedig ugyanaz a cél, hogy minél több magyar polgármester és képviselő-testületi tag legyen. Ez viszont akkor lehetséges, ha nem forgácsolódnak, nem vesznek el szavazatok.

– Beszédében külön kitért arra, hogy az RMDSZ képviselőinek az új ciklusban is ott kell lenniük az Európai Parlamentben. Miért fontos ez a célkitűzés?
– Érdemes belegondolni abba, mi történne hogyha ne adj’ Isten nem volna erdélyi képviselő az Európai Parlamentben, vagyis az RMDSZ képviselői nem lennének ott. Amikor feláll majd az AUR-nak a képviselője, akkor persze mi, magyarországiak is felállunk, és válaszolni fogunk neki, de ez nem lenne ugyanaz, mint amikor egy erdélyi magyar áll ki közössége érdekeiért, vagy „csak” egy magyarországi magyar. Ezért nagyon fontos, hogy Erdély ügyeiben, az erdélyi kisebbség ügyeiben, magyar ügyeket ma erdélyi magyar tudjon képviselni Brüsszelben, és ő tudjon válaszolni az esetleges támadásokra, hiszen a románok biztosan ott lesznek. Ugyanakkor őszintén kimondom: szükségünk van arra, hogy az RMDSZ-es képviselők ott legyenek mellettünk, mert olyan ügyeket kell vinnünk az Európai Unióban, amik létfontosságúak abból a szempontból, hogy meg tudjunk maradni.

– Milyen kihívásokat tartogatnak a külhoni magyarság számára az önkormányzati választások?
– A helyhatósági választásokkal kapcsolatban az a helyzet, hogy alapvető érdeke egy közösségnek, hogy ahol magyarok élnek, ott magyar polgármester legyen, magyarok legyenek a képviselő-testületben. Ebből kifolyólag, ha mondjuk a Székelyföld közepén, a tömbmagyarságban több magyar jelölt is van, akik egymással versenyeznek, az legyen, ugyanis magyar lesz a polgármester. Azonban ott, ahol az RMDSZ-szel szembeni indulás azt kockáztatja, hogy a végén nem magyar polgármester lesz, vagy kevesebb magyar tanácsos lesz a közgyűlésben, ott ez nemcsak politikai hiba, hanem erkölcsi bűn.

– Hogyan látja a romániai helyzetet?
– Látnunk kell, hogy a románság nagy számban fog elmenni választani. Magas lesz tehát a részvételi arány, amiből az következik, hogy minden magyarnak el kell menni voksolni. Az RMDSZ-es polgármestereknek ezért mozgósítaniuk kell saját maguk miatt, és az EP-lista kapcsán is. Én mindenesetre azt remélem, hogy az Európai Parlamentben és az Európai Néppártban több RMDSZ-es képviselővel fognak a KDNP-sek ülni, az önkormányzatokban pedig minél több magyar lesz, hogy a helyi magyarok érdekeit minél hatékonyabban tudja képviselni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában