Iskola

2024.04.23. 16:16

Nyílt napot szerveztek az Ady Endre Líceumban

A 32. Festum Varadinum ünnepségsorozat előrendezvényeként kedden Nyílt nap formájában kerültek bemutatásra az Ady Endre Líceumban működő képzős osztályok, azaz a tanító- és óvó-, valamint a bölcsődepedagógus-képző csoportok immáron kétéves tevékenységei.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A szervezők interaktív formában ismertették az elmúlt két év munkáját, és az eddig elkészített módszertani anyagokat. Ugyanakkor lehetőség nyílt elbeszélgetni a képzőbe járó diákokkal és a gyakorlatokat vezető pedagógusokkal. „Ez egy egészen más, különleges világ. A 2024–2025-ös tanévben a huszonnégyes létszámú B osztályban 12 helyet indítunk bölcsődepedagógus és 12 helyet tanító- és óvodapedagógus szakon” – nyilatkozta lapunknak Vad Márta igazgató.
Az érdeklődőket kilencedikes és tizedikes „pedagóguspalánták” várták, akik megmutatták, hogy mivel foglalkoznak nap mint nap. A teremben minden eszköz, ami ki volt téve, már az ő munkájukat dicsérte, mellyel tulajdonképpen a középiskolás éveik alatt felkészülnek arra a szép hivatásra, amit pedagógusi életpályának neveznek. A diákok két bábjátékkal is készültek (A három kismalac, illetve A nagyapó és a répa című mesével), majd négy asztalnál műhelytevékenységek zajlottak, az utolsó, ötödiknél pedig egy közös alkotás készült emlék gyanánt.

A látogatók megtudhatták, hogy az említett két szak líceumi végzettséget kínál magyar nyelven, négyéves időtartammal. A tanulók elméleti és gyakorlati tudást szereznek, kórus és rajzkör működik, a szakmai gyakorlatot magyar nyelvű bölcsődékben, óvodákban, iskolákban végezhetik heti rendszerességgel. A négy líceumi év végén, a jelenlegi szabályok alapján érettségi és bölcsődepedagógus/tanító-óvodapedagógus szakképesítést igazoló diploma szerezhető. Az oklevelek megszerzése után azonnal el lehet helyezkedni bölcsődében és óvodában. Ha azonban szeretnének tovább tanulni, a diákok bármelyik egyetemen folytathatják tanulmányaikat.

Újdonságként, közkívánatra előkészítőket szerveznek a nyolcadikosoknak május 9-én és 16-án, zenéből és rajzból. A pedagógiai szakoknak megfelelően ugyanis lesz egy előzetes képességfelmérés, ami előre biztosítja a képzőbe való bejutást. Május 13–15. között a saját iskola titkárságáról ki kell kérni a beiratkozási lap mellékletét; május 16–17-én beiratkozás az Ady-líceum titkárságán; május 22-én előzetes képességfelmérés; május 27-én eredményhirdetés. Ezután részt kell venni az országos felmérő vizsgán, bejutás az eredmények sorrendjében – magyarázta Vad Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában