Energia

2024.04.18. 17:57

Nem működnek a parkolóházakban levő elektromos töltőállomások

Több mint egy éve nem működnek az elektromos töltőállomások a nagyváradi parkolóházakban.

Forrás: Ebihoreanul

ERDON-összeállítás

A Kossuth és Borz/Gheorghe Bariţiu utcai parkolóházakban levő töltőállomások használaton kívül vannak, a Rimanóczy Kálmán/Iosif Vulcan utca és a váradi várnál levő parkolókban levőket pedig csak néhány hónap múlva helyezik üzembe. Így a váradi elektromosautó-tulajdonosok csak az utcai vagy a magánszolgáltatók töltőállomásainál tudják feltölteni járműveiket. A hét elején két váradi parkolóházban piros jelzőszalaggal korlátozták a bejutást az elektromos autók töltőpontjaihoz. A városháza helyszínen kiragasztott értesítője szerint a szerkezeteket a normál és gyors töltést lehetővé tevő fizetési rendszer bevezetését követően indítják újra. „Kérjük, használja az EVConnect alkalmazásban feltüntetett 16 utcai töltőállomás egyikét” – áll még az értesítőben.


Az elektromos töltőállomásokat azért vonták ki a használatból, mert a különböző parkolóházakban és mélygarázsokban található gépek más-más alkalmazásokat használnak, és az önkormányzat képviselői szerint épp ezért túlságosan nehéz kezelni őket – írja a Bihoreanul. „Az a szándékunk, hogy egy integrált rendszerben egyesítsük az összes nagyváradi töltőállomást” – mondta Lucian Popa, a váradi önkormányzat ingatlankezelő igazgatóságának a vezetője, hozzátéve, hogy mivel az állomások régebbiek, csakúgy, mint a parkolók, ahova telepítették őket, az integrációjuk informatikai probléma, amelyre még keresik a megoldást. Amennyiben nem lehet egységesíteni a gépeket, valószínűleg kicserélik ezeket.
Az ennél még régebben felépített és átadott parkolókban, mint a Rogériusz piac melletti, valamint a bíróság épülete mögötti parkolóházban még csak nem is találhatók ilyen töltőállomások, és valószínűleg nem is lesznek beszerelve a jövőben sem, mivel az elektromos hálózat nem bírná el a terhelést – magyarázta Popa, hozzátéve, hogy a két legújabb parkolóházban folyamatban van a töltőállomások beüzemelése. A Rimanóczy Kálmán utcai parkolóháznál a transzformátoron dolgoznak, hogy bírja el a terhelést, ez legalább még két hónapot vesz igénybe. A váradi várnál levő mélygarázsnál pedig szintén várni kell az üzembe helyezésre.
Jelenleg az egyetlen váradi parkolóház, ahol működnek is az elektromos töltőállomások, az a Körös áruház melletti. Városi szinten azonban a bevásárlóközpontok parkolóiban és a benzinkutaknál levőkön kívül további 16 töltőállomás található, amelyeket a helyi önkormányzat helyezett üzembe európai uniós projekt keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában