Sztrájk

2024.04.04. 17:03

Nagyváradon is sztrájkoltak a muzeográfusok

A nagyváradi Körösvidéki Múzeum dolgozói is csatlakoztak április 4-én ahhoz az országos japán sztrájkhoz, amelyet a múzeumok, közgyűjtemények és közkönyvtárak dolgozóinak érdekeit képviselő szakszervezetek szerveztek.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A japán sztrájk lényege az, hogy a dolgozók fehér karszalagot viselnek, de a munkát nem szüntetik be, így fejezve ki elégedetlenségüket. Így tettek csütörtökön a Körösvidéki Múzeum dolgozói is. Ezzel szemben a nagyváradi Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár dolgozói nem sztrájkoltak. Az országos tiltakozó megmozdulást a Cartel Alfa Szakszervezeti Konföderációba tartozó Culturmedia Szakszervezeti Szövetség szervezte. 
A múzeumok és közkönyvtárak dolgozói sérelmesnek tartják a 128/2023 számú, a pedagógusok bérezését szabályozó sürgősségi kormányrendelet által teremtett aránytalanságot a bérezési rendszerben. A múzeumok és közkönyvtárak dolgozói azt nehezményezik, hogy az előadóművészeti állami intézmények alkalmazottai több mint kétszer akkora fizetést kapnak, mint a múzeumok és közkönyvtárak dolgozói. Azt pedig már egyenesen „észbontónak” nevezik, hogy az oktatási intézmények könyvtáraiban és múzeumaiban egy kezdő alkalmazott is nagyobb fizetést kap, mint a közkönyvtárakban és a múzeumokban a legmagasabb végrehajtói tisztséget betöltő munkatársak. A tiltakozók szerint a jelenlegi helyzet ellentmond annak az alkotmányos elvnek, miszerint egyenlő munkáért egyenlő bérezés jár. Az április 4-iki akció célja rábírni a kormányt arra, hogy mihamarabb orvosolja ezt a könyvtárosokra és muzeográfusokra nézve méltatlan és súlyosan diszkriminatív helyzetet. Kérik továbbá, hogy a kormány a költségvetés 0,9 százalékát fordítsa kultúrára, beleértve természetesen a könyvtárakat és múzeumokat is. Amennyiben nem érnek célt, akkor a muzeográfusok és a könyvtárosok tovább folytatják tiltakozó megmozdulásaikat a Múzeumok Éjszakáján is, illetve május második felében általános sztrájkot hirdetnek, ha addig nem történik elmozdulás az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában