Interjú

2024.04.22. 08:05

Florin Birta polgármester: Emeljük együtt Nagyváradot egy új szintre!

A választási kampány küszöbén Florin Birta polgármester összegzi, hogy a mandátuma alatt megvalósított nagyszabású projektek hogyan változtatják meg a város arculatát, és javítják a nagyváradi polgárok életminőségét. Birta második ciklusára vonatkozó tervei legalább ilyen ambiciózusak.

Forrás: PMO

Fotó: Aamir QURESHI

Crina Dobocan

– Ön szerint mennyire teljesítette az előző választási kampányban tett ígéreteit?
– Meggyőződésem, hogy a nagyváradiak a június 9-i helyhatósági választásokon helyes választ fognak adni erre a kérdésre. Bármit is gondolok polgármesterként a hivatali teljesítményemről, eljön az igazság pillanata, amikor az ember arra kéri a választókat, hogy ismét bízzanak meg benne. 
Hogy mégis válaszoljak a kérdésre: ez egy összetett kihívásokkal teli mandátum volt, amelyet komolyan befolyásoltak a világjárvány és az ukrajnai háború gazdasági hatásai, valamint az egyre bonyolultabbá váló geopolitikai kontextus. Mindez az építőanyagok magas áraihoz és a kereskedelmi ellátási láncok megszakadásához vezetett. Ám ezeken túl, úgy gondolom, minden nagyváradi polgár láthatja, hogy városunk arculata az elmúlt években pozitívan változott. Sikerült olyan projekteket megvalósítanunk, amelyek megfelelnek a város és polgárai igényeinek. Ezek közül sok nem lett volna lehetséges a rendelkezésünkre álló európai alapok teljes körű felhasználása nélkül.
Az európai alapokon keresztül 1,45 milliárd euró értékű projektportfóliónk van, beleértve a már végrehajtott, a folyamatban lévő és a következő időszakra előkészítés alatt álló projekteket. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak a nagyváradi városháza csapatának, amely jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a nagyszabású projektek, mint például a hét aluljáró az új városközpontban, időben vagy akár előtte elkészüljenek. 

– Melyek az ön megbízatásának fő eredményei, és hogyan járultak hozzá Nagyvárad fejlődéséhez?
– Biztosíthatom önöket, hogy minden, általunk megvalósított projekt így vagy úgy hozzájárul a város fejlődéséhez. Mivel a közösség igényei a lehető legkülönfélébbek, az önkormányzatnak kötelessége, hogy a legkülönbözőbb területeken avatkozzon be. Őszintén kívánom, hogy az itteni polgárokkal együtt Nagyváradot egy új szintre tudjuk emelni. 
Vegyük például a városi mobilitási folyosót az új városközpont (Centru Civic)–Vár tér–Cantemir–Nufărul tengelyen, amely magában foglalta ennek az övezetnek a teljes rehabilitációját a közlekedés összes résztvevője szempontjából, hét aluljáróval és zöldhullámok biztosításával a közlekedés és a tömegközlekedés számára, az úttest teljes rehabilitációjával, kerékpárút, új, LED-es világítási rendszerre való áttérés, gyalogosövezetek, illetve új zöldfelületek létrehozásával.
Hasonlóképpen, elégedettséggel tölt el minket az A3-as autópályához csatlakozó gyorsforgalmi út megvalósítása a közlekedési minisztérium és az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság révén, amely a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal által 2016 óta kezdeményezett és támogatott projekt. 
Új villamosvonalunk van a Cantemir–Egyetem–Aradi út útvonalon, és a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) flottáját 20 új villamossal és 15 hibrid busszal korszerűsítettük. Továbbá említésre méltó az Országos Befektetési Társasággal (CNI) partnerségben megvalósított új sportcsarnok, a Nagyvárad Aréna. 
Örömmel tölt el, hogy 1989 óta a legnagyobb magánbefektetéseket vonzottuk Nagyváradra: a Nokian Tyres által épülő, zéró emissziós gyár – 550 millió eurós beruházás – és a Stihl 125 millió eurós beruházása az ipari parkban. 
Ugyanakkor sikerült bővíteni a gyalogos tereket, mind a központi részen – Ferdinánd tér, Libertății utca, Aurel Lazăr utca, a Körös jobb parti sétánya –, mind a városnegyedekben – Magnólia, Cazaban és Nufărul tér. A parkok száma is gyarapodott – Barcăului, Ion Bogdan, Soarelui, Grigorescu, Veteranilor –, mivel továbbra is elkötelezettek vagyunk azon cél mellett, hogy minden nagyváradi lakosnak ötpercnyi járásra legyen egy park. 
Sikerült továbbá felújítani az utcákat mind a város központi és külterületén, mind pedig a városnegyedekben, és állandó parkolóhelyek is létesültek városszerte. E mandátum alatt sikerült három újabb parkolóházat építenünk – a George Barițiu, Iosif Vulcan utcákon és a vár mellett –, és dolgozunk a Megyei Kórház parkolóházán. Az egészségügy területén sikerült korszerűsítenünk a Megyei Kórház I-es és II-es járóbeteg-ellátó állomásait, ezek nagy teljesítményű orvosi berendezésekkel lettek felszerelve, és jelenleg építjük az integrált járóbeteg-szakrendelőt a kórház udvarán, a Dózsa György utcán. 

– Melyek voltak a lejáró mandátum hiányosságai?
– Bevallom, azt kívánom, bárcsak jobban haladtunk volna az új, 17.000 férőhelyes városi stadion projektjével, a CNI-vel közösen, amelynek nemrégiben át is adtuk a területet. Nem adjuk fel az olyan projekteket sem, mint a Nufărul városi kert és az Őssi termálkert, amelyekhez a következő időszakban európai finanszírozásra számítunk. Ezek továbbra is kiemelt célok maradnak számomra, és jó okom van hinni abban, hogy a 2024–2028-as mandátumban sikerül ezeket megvalósítanunk, ha Nagyvárad polgárai ismét bizalmat szavaznak nekünk, nekem és a PNL helyi tanácsosi csapatának.

– Hogyan tervezi kezelni az infrastrukturális és várostervezési kérdéseket a következő mandátumában?
– Intézkedéseink a közlekedés minden résztvevőjének szólnak. Mindig is új felüljárók építésével igyekeztünk megoldani a közlekedési gondokat a városban, mivel ezek már bizonyították hatékonyságukat. Új tengelyeket hozunk létre mind a városon belül, mind a metropolisz-övezet más településeivel való összeköttetés érdekében. E cél érdekében a Bihar Megyei Tanáccsal való partnerség a lehető legszilárdabb. Az integrált nagyvárosi villamosvasúti közlekedési hálózat megvalósítása egy másik rendkívül fontos projekt, amelyet a Bihar Megyei Tanáccsal közösen fogunk kidolgozni az elkövetkező években, a városi és nagyvárosi közlekedés kihívásainak való megfelelés érdekében.
Nagyváradon a tömegközlekedés vonzerejének növelésén is dolgozni fogunk, az OTL számára kijelölt útvonalak és sávok optimalizálásával, a villamosok és buszok nagyobb sebessége érdekében. Az alternatív közlekedési módokat is ösztönözzük, ezért folytatjuk a kerékpárút-hálózat bővítését.
Mivel egyre több autó van a városban, egyre nagyobb parkolási problémákkal kell szembenéznünk a városnegyedekben, annak ellenére, hogy évek óta folyamatosan teszünk ez irányú erőfeszítéseket. Ezért az elkövetkező években a város lakónegyedeiben is mélygarázsokat és emeletes parkolókat fogunk építeni. Ahol lehetséges, fémvázakra állítjuk fel ezeket. A Nufărul negyedben kezdjük, de nem feledkezünk meg a város többi kerületéről sem. Sőt, a Nufărul városrehabilitációs terv megvalósításával, amely nemcsak Nagyvárad szintjén, de országos szinten is premierszámba megy, megmutatjuk, hogyan lehet egy kommunista időszakban épült városrész arculatát gyökeresen más irányba megváltoztatni. Az új koncepció messzemenően kielégíti majd a járművezetők igényeit és a zöldövezetek, kikapcsolódási lehetőségek és játszóterek iránti igényt. A Nufărul negyed után finanszírozási forrásokat keresünk a többi lakónegyed jobbá tételéhez is. 

– Milyen tervei vannak a város digitális infrastruktúrájának fejlesztésére?
– Idén elindítottuk az oradea.ro. új önkormányzati portált, amely tükrözi a nagyváradi városháza nyitottságát a polgárok felé. Az új portál a polgárok igényei szerint lett megtervezve, hogy a lehető leggyorsabban hozzájuthassanak az őket érdeklő információkhoz és online szolgáltatásokhoz, többek között az oradea.ro által biztosított keresőmotor segítségével. Több mint hetvenféle online szolgáltatást kínálunk, de a digitalizáció nemcsak a fizetésekről és a különböző online szolgáltatásokról szól, hanem a várossal kapcsolatos releváns információkhoz való hozzáférésről is. Már van egy kreatív vállalkozásoknak szóló üzleti inkubátorházunk – a Cresc Oradea Mare –, amelyet tovább fogunk fejleszteni, hogy ösztönözzük a nagyváradi IT-vállalkozást, a másik, általunk támogatott kezdeményezéssel, a Make IT in Oradea kezdeményezéssel együtt.
Jelenleg egy olyan projekt megvalósításán dolgozunk, amelynek célja, hogy a nagyváradi egyetem előtti oktatásban minden tantermet és laboratóriumot európai alapokból finanszírozott digitális berendezésekkel szereljünk fel, mint például interaktív digitális táblák, multifunkciós számítógépek, laptopok, videókamerák, hordozható szkennerek, hangrendszerek, videóprojektorok, grafikus táblagépek, fénypanelek, digitális mikroszkópok, wi-fi routerek, diktafonok, fényképezőgépek és egyebek. Ezek integráltan, az osztálytermekben kell majd működjenek. 
Ami a közlekedést illeti, az OTL már kifejlesztett egy hasznos alkalmazást mindazok számára, akik tömegközlekedést használnak, és az elkövetkező időszakban elindítunk egy mobilalkalmazást a parkoláshoz – Parking Oradea –, amely mind a szükséges információkat, mind a fizetés lehetőségét biztosítja. Idén is 15 digitális táblát helyezünk el a város központi területén, amelyek előre jelzik az autósoknak a hat mélygarázsban rendelkezésre álló szabad helyek számát. 
Mivel Nagyváradnak biztonságos városnak kell maradnia, a következő időszakban 100 új videokamerát fogunk telepíteni a város fontosabb pontjaira. Ezen kívül a városba és a városból kifelé vezető összes irányba telepítünk majd rendszám-felismerővel ellátott fix videókamerákat.

– Hogyan használják ki Nagyvárad határvárosi státuszát?
– Minden projektünkben igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni a városunk földrajzi elhelyezkedése által kínált előnyökből. Az általam képviselt közigazgatás arra összpontosít, hogy olyan magánberuházásokat vonzzon, amelyek hozzáadott értéket teremtenek Nagyvárad számára. Lehetőséget kínálunk a magánszektornak, hogy beruházásokat hajtson végre, és új munkahelyeket teremtsen. Folytatjuk az ipari infrastruktúrába történő beruházásokat a IV. ipari park és az intelligens szakosodási park fejlesztése révén. Befejeztük az intermodális áruszállítási terminált, a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) pedig már ki is kiválasztott egy üzemeltetőt. Mindeközben igyekszünk biztosítani Nagyvárad egyre jobb összeköttetését Európával és az ország más részeivel, ezt bizonyítja az erdélyi autópályával való összekötő út, valamint a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi út projektje is.

– Hogyan lesznek kezelve a környezetvédelmi kérdések a következő négy évben?
– Természetesen nem ülünk tétlenül. Jelenleg a Petőfi parkot újítjuk fel, és egy új parkot is létrehozunk Biharpüspökiben. Hasonlóképpen a központi rész öt parkjának – December 1. park, Libertății, Brătianu, vársánc és December 22. – projektjei is a rendelkezésünkre állnak új, szemet gyönyörködtető növényelrendezésekkel és minden generáció számára megfelelő új funkciókkal. Tervezzük továbbá a városi erdő létrehozását a Sebes-Körös partján, Nagyvárad nyugati részén, és a Zöld Nagyvárad stratégia révén folyamatosan zöldövezeteket hozunk létre, éves ültetési akciókkal, hogy városunknak értékes és életerős fákkal és cserjékkel rendelkező zöld területei legyenek. Amint azt bizonyára önök is tudják, folytatjuk az új parkok létrehozását a városnegyedekben, és a sétálóutcák bővítésére irányuló program is a kellemes városi környezetet támogatja, amelynek célja a nagyváradi életminőség javítása.

– Mit tehetnek azért, hogy a város életébe bevont lakosokkal közösséget alkossanak, és javítsák a nagyváradi polgárok életminőségét?
– A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal minden beruházásának célja, hogy pozitívan befolyásolja a nagyváradi lakosok életminőségét, mivel a közpénzeket kizárólag fenntartható projektekbe fektetjük. A közigazgatás az emberek érdekeit szolgálja. Az emberek pedig a lehető legkevesebb időt szeretnének a forgalomban tölteni. Minden tisztességes ember tiszta, civilizált városban akar élni, ahol jól érzi magát, ahol szép városi terek és jól karbantartott épületek vannak. Egy olyan várost szeretnének, amely modern iskolai infrastruktúrát kínál számukra, ezért a nagyváradi iskolák többségét az elkövetkező években európai projektek révén felújítjuk. Hasonlóképpen, a város egészségügyi infrastruktúrájába is beruházunk, mert egyre jobb minőségű orvosi ellátást szeretnénk nyújtani. Ugyanakkor tudom, hogy a nagyváradiak korosztálytól függetlenül sokféle szabadidős lehetőségre vágynak, és ezen a fejezeten is dolgozunk, hogy a kulturális és szórakoztató kínálat mind minőségileg, mind mennyiségileg bővüljön, különösen a Visit Oradea által szervezett rendezvények révén. Ám tisztában kell lennünk azzal is, hogy a város kinézete és fejlődése tőlünk, polgároktól függ, attól, hogy hogyan nyilvánulunk meg, és hogyan tudjuk tiszteletben tartani nemcsak a saját, hanem a körülöttünk élők igényeit is.

– Hogyan fogja biztosítani az átláthatóságot a helyi önkormányzatban az új mandátumban?
– Egyre határozottabb lépéseket teszünk az átláthatóság felé, amint azt a Funky Citizens legutóbbi elemzése is mutatja, amely országos szinten a harmadik helyre sorolja városunkat a költségvetés átláthatósága terén. Amint azt már bizonyára tudják, a nagyváradi városháza folyamatosan nyilvános konzultációkat szervez különböző témákban, és az Oradea.ro honlapon van egy ennek szentelt részünk. Mindig is igyekeztem a nagyváradi polgárok között lenni, a város minden területén a lakosokkal való folyamatos találkozások révén.
Ami a felelősséget illeti, ez a városban végrehajtott projektek egyre összetettebbé válásának köszönhető. Ez abban is megmutatkozik, hogy egyre több európai finanszírozást vonzunk Nagyváradra.

– Ha a bukaresti politikai hatalom az önökétől eltérő táborból kerül majd ki, hogyan fogja biztosítani, hogy a város ne kerüljön hátrányba a költségvetés szintjén?
– Amint már rámutattam, mi a polgárokért végezzük a közigazgatást, és minden erőfeszítésünket ebbe az irányba irányítjuk, függetlenül attól, hogy hányszor kell Bukarestbe utaznunk, hogy elérjük azokat a célokat, amelyeket a választóink előtt felvállaltunk. Ha minden erőfeszítésünket az általunk képviselt közösség javára fordítjuk, az eredmények gyorsan jönnek, függetlenül attól, hogy milyen politikai viszonyok között kell működnünk. 

– A városi tanácsban valószínűleg lesznek olyan álláspontok, amelyeket bizonyos politikai érdekek diktálnak, pártok mentén. Hogyan fogja meggyőzni a helyi tanácsosokat, hogy a város érdekeit a pártérdekek fölé helyezzék?
– A helyi tanács politikai összetételét a szavazás eredménye határozza meg. Nekem mint polgármesternek nagyon fontos a helyi tanáccsal való kapcsolat, mivel minden nagyobb projektet a város törvényhozási fórumán vitatnak és szavaznak meg. Ebben a kulcskérdésben elengedhetetlen a stabil PNL-többség, hogy folytatni tudjuk a város fejlődésére irányuló erőfeszítéseket abban a felgyorsult ütemben, amelyben Nagyvárad 2008 óta részesül.
Ami az ellenzéket illeti, megpróbálok a kötelességtudatra apellálni, amely remélem, hogy minden tanácsosban megvan. Végül is, politikai szempontból elég kockázatos olyan projekteket ellenezni, amelyek nyilvánvaló előnyökkel járnak a nagyváradiak számára. Megpróbáljuk magunkat a lehető legjobban megértetni, és átlátható módon bemutatni a projekteket. A többi mindenkinek a lelkiismeretén múlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában