Közgyűlés

2024.04.17. 16:04

Egyhangúlag szavaztak a megyei közgyűlésen

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Körülbelül tíz percet tartott a Bihar Megyei Tanács szerda délutáni úgynevezett azonnali rendkívüli közgyűlése, melyet az online térbe hívtak össze. Öt előterjesztés szerepelt a napirendi pontok közt, és valamennyi egyhangúlag átment.

Mircea Mălan, a tanács alelnöke csupán az egyik javaslathoz fűzött bővebb magyarázatot. Ez arról szólt, hogy Nagyvárad köztulajdonába kerüljenek át azok a javak, melyek a Ceyrat utcai duális oktatási központot működtető konzorcium tevékenységéhez kapcsolódnak. Mint Mălan kifejtette, néhány évvel ezelőtt sikerrel pályáztak európai uniós pénzforrásokra, és alapítottak egy konzorciumot, melyben partnerek a megyei tanács, a polgármesteri hivatal, az állami egyetem, kilenc vállalkozás és öt műszaki líceum Bihar megyéből. Közben befejeződtek a munkálatok, elkészült a duális oktatási kampusz, azonban problémát okozott, hogy a másodlagos törvénykezés nem szabályozza az ilyen típusú oktatási formát. Ezért tárgyalásokat folytattak a tanügyminisztériummal, és arra a következtetésre jutottak, hogy mivel a megyei tanácsnak nem áll jogában tanintézményt alapítania, a váradi önkormányzat tegye ezt meg. Így döntött nemrég a Nagyváradi Helyi Tanács a Duális Technológiai Líceum létrehozásáról, és a most megszavazott határozattervezet alapján ennek tulajdonát fogják képezni a tanuláshoz szükséges eszközök.

A többi elfogadott előterjesztés a Bihar megyei úthálózat közlekedésbiztonságát növelő megoldások költségmódosításaira, egy ingatlanügyletre a vaskohsziklási ipari parknál, a belényesi ipari park közművesítési műszaki-gazdasági mutatóinak aktualizálására, valamint a Bihar megyei iparipark-hálózat fenntarthatósági intézkedésének jóváhagyására vonatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában