Tanácsülés

2024.04.10. 17:53

Duális képzésű líceumot alapít a váradi önkormányzat

A Nagyváradi Helyi Tanács elvi beleegyezését adta ahhoz, hogy a város létrehozza a Nagyváradi Duális Képzésű Szakközépiskolát.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Pap István

A helyi tanács keddi azonnali ülésén Florin Birta polgármester a napirendi pont vitáján emlékeztetett arra, hogy a Bihar Megyei Tanács finanszírozást szerzett a duális képzést biztosító Nagyváradi Kampusz működtetésére, de ahhoz, hogy a finanszírozást le lehessen hívni, létre kell hozni egy önálló jogi személyiségű tanintézményt. Mivel Nagyváradon a helyi önkormányzat foglalkozik az egyetem előtti oktatási hálózattal, ezért a váradi polgármesteri hivatal feladata az, hogy ezt az új tanintézményt létrehozza. Egy nevet is találtak a számára: ez lesz a Nagyváradi Duális Képzésű Szakközépiskola. A polgármester a továbbiakban kifejtette, hogy a helyi tanács most elvi beleegyezését adja a szakközépiskola létrehozásához, és április végéig a helyi tanács rendes ülésééig meg kell találni annak a módját, hogyan lehet a város tulajdonába átruházni a leendő iskola épületét és anyagi vagyonát. Addig is az iskolaalapítás dokumentációját továbbítják a Bihar Megyei Tanfelügyelőségnek és az Oktatási Minisztériumnak, hogy meg lehessen tenni az iskolaalapítás következő lépéseit. A polgármester hangsúlyozta: nem fognak tanárokat felvenni, hanem az új iskolában a duális képzési konzorciumban részt vevő tanintézmények jelenlegi tanárai fognak oktatni. A határozattervezetet egyhangúlag elfogadta a helyi tanács. A Nagyváradi Kampusz konzorciumát a Bihar Megyei Tanács hozta létre, partnerségben a váradi önkormányzattal. A konzorciumban benne van a Nagyváradi Egyetem, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, öt Bihar megyei szakközépiskola és duális képzést biztosító tanintézmény, továbbá hét Bihar megyei cég és két vállalkozói érdekvédelmi szervezet. A konzorcium azért jött létre, hogy növelje a duális képzésben részt vevő tanulók számát, azaz, hogy a fiatalok az iskolában a tantervben megszabott tantárgyak mellett szakmát is tanuljanak. A konzorcium célja ugyanis az, hogy az oktatási kínálatot hozzáigazítsa a Bihar megyei munkaerőpiac és az itteni vállalkozói szektor igényeihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában