Könyvbemutató

2024.04.08. 16:30

Bemutatták Székely Ervin regényét

Székely Ervin Szerelem, szeku, idegméreg című regényét mutatták be csütörtökön Nagyváradon a szerző jelenlétében.

Pap István

A Ratio et Revelatio kiadó gondozásában megjelent műről Simon Judit kérdezte a szerzőt egy Fő utcai étteremben szép számban megjelent érdeklődő előtt. A kötetbemutatón elhangzott, hogy a Szerelem, szeku, idegméreg című regény krokiszerű rajzokban jeleníti meg a szereplőket, nyomon követi a személyiségfejlődésüket. A mű erénye továbbá, hogy filmszerűen mutatja be az eseményeket. Székely Ervin bevallotta, hogy saját emlékei inspirálták a történeteket, és kiemelte azt is, hogy ez a könyve, csakúgy mint a többi műve társadalomrajz is. A szerző kifejtette, hogy generációja abban a sajátságos helyzetben van, hogy élete egyik felét a kommunizmusban, a másik felét pedig a kapitalizmusban élte le, és túlságosan éles volt a váltás, ami kihatott az emberek személyiségére. „Sok mindent újra kellett gondolni, és ez nem ment zökkenőmentesen sokak esetében. Ez számomra izgalmas téma, és ebben a könyvben is megjelenik hogyan hat ránk a társadalmi, politikai környezet és hogyan tudunk viszonyulni egymáshoz és a világhoz ebben a megváltozott környezetben.” Hozzátette, hogy az alkalmazkodás kérdésében talán a legfontosabb szempont az, hogy ki milyen útravalót kapott fiatalkorában, például hány könyvet olvasott el, milyen családi környezetben nőtt fel, milyen tanárai voltak stb. „Nekem olyan tanáraim voltak, akik rá tudtak vezetni arra, hogy a propagandán túl van egy másik világ, és van a lelkiismeretünk is, amivel el kell majd számolni. A regényem főhősét is megakadályozta a neveltetése, hogy csapdákba essen” – fogalmazott. 

 

Székely Ervin megállapította, hogy a rendszerváltás után is ugyanazok a magatartásformák köszönnek vissza, mint 1989 előtt, és a változás nagyon lassan történik, főként a fejekben lassú a változás. Hangsúlyozta azt is, hogy bár a karaktereket valós személyekből, saját élményeiből és mások elbeszéléseiből gyúrta össze, sőt felismerhetők benne a valóságban is megtörtént események, tragikus életsorsok, de műve ennek ellenére nem dokumentumregény és nem is kulcsregény, hanem szórakoztató irodalom. „De nem ponyva!” – tette hozzá Simon Judit. A regényből Meleg Vilmos színművész olvasott fel részleteket. A könyvbemutató dedikálással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában