Kitermelés

2024.04.25. 08:47

Amerikai befektetéssel nyílhat újra a bondoraszói magnéziumbánya

Amerikai bányaipari vállalat fog egymilliárd dollárt befektetni egy bondoraszói bányába, ahonnan magnéziumot fognak kitermelni.

Illusztráció

BN-összeállítás 

Az Országos Ásványkincs Hatóság kiadta a kitermelési engedélyt az amerikai Amerocap által támogatott bukaresti Verde Magnesium vállalatnak, hogy magnéziumot termeljen ki a bondoraszói (Budureasa) lelőhelyről. A hírt az amerikai Financial Times napilap tette közzé. Azt írják, hogy több mint egy évtized után Európában újra beindul a magnéziumkitermelés, azzal a céllal, hogy csökkentsék az Európai Unió függőségét Kínától, ami a kritikus fontosságú nyersanyagok behozatalát illeti. Jelenleg ugyanis az Európai Unió az általa használt magnézium több mint kilencven százalékát Kínából importálja. Az amerikaiak egymilliárd dollárt akarnak befektetni a Bondoraszón található, jelenleg használaton kívüli magnéziumbányába, és olyan feldolgozó létesítményeket építenek, amelyek megújuló energiát használnak, illetve újrahasznosítják az alumíniumot. A Verde Magnesium a 2014-ben bezárt magnéziumbánya területét fogja használni. A vállalat 2027 végére tervezi beindítani a termelést, és évente 90 ezer tonna magnéziumot akar kinyerni onnan. Egyébként 2014-es bezárásakor a bondoraszói létesítmény Európa utolsó magnéziumbányája volt. 

Az Európai Unió komoly célkitűzéseket állított maga elé az idén márciusban a kritikus fontosságú nyersanyagokról szóló uniós jogszabály elfogadásával. Eszerint 2030-ig csökkenteni akarja a kritikus fontosságú nyersanyagokhoz való hozzáférés tekintetében a harmadik országoktól való függőséget többek között azáltal, hogy az EU éves fogyasztásának legalább 10 százalékát unión belüli kitermelésből, továbbá az éves fogyasztásnak legalább 40 százalékát unión belüli feldolgozásból biztosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában