Jóváhagyták

2024.04.22. 16:36

A parlament hozzájárult ahhoz, hogy román katonák vegyenek részt az EUNAVFOR ASPIDES és a PROSPERITY GUARDIAN műveletben

Illusztráció

Agerpres

Hétfői együttes ülésükön a képviselők és a szenátorok hozzájárultak ahhoz, hogy az államfő jóváhagyja a román katonák részvételét az EUNAVFOR ASPIDES nevű uniós műveletben, illetve a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó, Prosperity Guardian fedőnevű misszióban.
A parlament hozzájárulása 258 támogató és 6 elutasító szavazatot kapott.
Klaus Iohannis államfő korábban levélben tájékoztatta a parlamentet, hogy jóváhagyta a román katonák részvételét az EUNAVFOR ASPIDES nevű uniós műveletben és a Prosperity Guardian fedőnevű misszióban.
Az EUNAVFOR ASPIDES művelet elindítását március 19-i ülésükön hagyták jóvá az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei. A küldetés részvevői a Báb-el-Mandeb tengerszoros és a Hormuzi-tengerszoros útvonalai mentén, valamint a Vörös-tenger, az Arab-tenger és a Perzsa-öböl nemzetközi vizein tevékenykednek a biztonságos hajózás szabadságának helyreállításáért és védelméért - emlékeztetett levelében Iohannis. Románia legtöbb öt katonával venne részt a misszióban.
Az amerikai parancsnokság alatt álló PROSPERITY GUARDIAN (OPG) művelet a Vörös-tenger, az Ádeni-öböl és Bahrein területén zajlik 2024-től kezdődően. Ebben az államfő levele szerint legtöbb három román katona venne részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában