Postaláda

2024.03.26. 09:15

Zilahon állítottak ki a Tibor Ernő Galéria tagjai

Tibor Ernő Galéria március 14-én kiállítással emlékezett Petőfi Sándor halálának évfordulójára Zilah városában.

Archív felvétel

Forrás: erdon.ro

Bányai Szabados Katalin

Hagyománynak számít, hogy a nagyváradi Tibor Ernő Galéria tagjai megemlékeznek és készülnek az aktuális évfordulókra. Nem történt ez másként akkor sem, mikor Petőfi Sándor születésének 200-ik évfordulóját ünnepelte a magyarság. Tematikus kiállítást rendeztünk, a galéria tagjai egy-egy alkotással készültek, amit egy Petőfi vers ihletett. A kiállítás Magyarországon Jászfényszarutól kezdve Komáromon keresztül eljutott Kismarjáig, majd a közeli településekre.

Márciusban Zilahra is eljutott a tárlat, amelynek az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Magyar Háza adott otthont. Ezúttal már nem a költő születési, hanem a halálának 175-ik évfordulójára emlékeztek a képzőművészek. Március 14-én megérkeztek Zilahra a galéria alkotói is. A kedves fogadtatás után Balajti Károly, helyi lakos, galériánk tagja, és a kiállítás egyik szervezője egy röpke idegenvezetést tartott. Meglátogattuk a városka nevezetességeit. Mire visszatértünk az E.M.K.E. székhelyére, a kis termet megtöltötték a helység művészetpártoló lakosai.

A kiállítást Thurzó Sándor József brácsaművész játéka vezette fel. Elhangzott Bartók Béla Este a székelyeknél című zeneműve. A megjelenteket Bakó András művészeti igazgató köszöntötte, majd ismét felhangzott a zene. Demján Ferenc Kell még egy szó című betétdalát játszotta a brácsaművész, amely alapul szolgált Csathó Töhötöm, a galéria művészeti vezetőjének megnyitó beszédéhez is. Ezután felkérték az ott lévő alkotókat, mondják el néhány szóban, hogy melyik az a Petőfi vers, amely megihlette őket és hogyan hatott rájuk. Gavrucza Tibor nyugalmazott lelkipásztor például a küszöbön álló húsvéti ünnephez kapcsolódóan a Feltámadott a tenger című vers ihlette nagyméretű festményét állította ki, és a tárlatmegnyitón el is szavalta a költeményt. A rendezvényt Kodály Zoltán táncjátéka zárta Thurzó Sándor József tolmácsolásában. A két kulturális galéria képviselőinek kötetlen beszélgetése zárta az eseményt, a tagok megegyeztek, hogy a jövőben is folytatni fogják az együttműködésüket.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában