Tárlat

2024.03.20. 17:25

Vándorkiállítást mutattak be Margittán

A Napsugár, a Napsi és a Szivárvány gyermeklap illusztrátorainak kiállítása március 15-én érkezett Margittára Koloratúra címmel, amelynek helyszínt a Horváth János Elméleti Líceum aulája adott és március 25-éig tekinthető meg. A kiadókat a margittai terjesztő Fügedy Anikó-Erzsébet képviselte.

Szőke Ferenc 

Mivel neves napon érkezett a kiállítás a településre, annak megnyitóját a pedagógusok összekötötték egyéb gyermekprogramokkal. A Deák Andrea és Juhos Márta pedagógusok által felkészített Gyöngyvetők Néptáncegyüttes és a Fügedy Anikó-Erzsébet pedagógus által felkészített Furula csoport bemutatta azt a műsorát, mellyel aznap – az ünnepi program keretében –, a városi színpadon is felléptek. Az egyik osztályteremben pedig kézműves foglalkozásokat tartottak, ahol az alkalomhoz illő alkotások készültek: kokárda, huszár, kismadár. A gyerekeket az óvónők és tanítónők segítették a munkában. 

A kiállítás rendezői a Pro Fok Egyesület, a helyi Rákóczi Szövetség és a margittai RMDSZ-nőszervezet voltak. A megnyitón az egyik tanuló, Bálint Tibor Csipikének öltözve fogadta a vendégeket és a gyerekeket, aki nemrég, a Vidám versek szavalóversenyén Napsugár díjat kapott. Deák Andrea a Pro Folk Egyesület elnöke köszöntötte elsőként az érdeklődőket, elmondva nagy vonalakban a lapok megjelenésének történetét. „Az írott szöveg egy varázslat, mely elvarázsolja a gyermekeket és elviszi egy csodálatos világba” – mondta a lapokról és ajánlotta olvasásra a gyermekeknek, mert róluk, nekik szól. 

Az RMDSZ-nőszervezet nevében a szervezet alelnöke Könczey Betti tanító köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, ő maga is olvasója a lapoknak gyermekkorától kezdve a mai napig, napjainkban a diákjai oktatása céljából olvassa. Nagyra értékeli, színvonalas lapoknak tartja őket. Papp Gábor festőművész is jelen volt a kiállításon és segített a rendszerezésben. Az illusztrációk készítőit ismeri, sőt olyan is van közöttük, aki az ő tanítványa volt. Fontos, hogy odafigyeljünk a gyermekek művészeti oktatására, mely a későbbiekben nagy hasznukra válik. Erre hívta fel a nevelők és szülők figyelmét egyaránt. „Ezen a kiállításon annak is szemtanúi lehetünk, hogyan próbáltak az illusztrációkat készítő művészek visszatérni gyermekkorukba. Fontos, hogy tudjunk gyermekek maradni” – fogalmazott zárszavában. 



 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában