Évforduló

2024.03.24. 16:02

Ünnepelt a nagyvárad-réti református gyülekezet

Jubileumi istentiszteletet tartottak virágvasárnap a nagyvárad-réti református gyülekezetben abból az alkalomból, hogy dr. Pálfi József lelkipásztort huszonöt esztendeje hívták és választották meg, valamint iktatták be. Az ünnepeltet többen is köszöntötték.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Zsúfolásig megtelt a jubileumi és egyúttal virágvasárnapi istentiszteleten a nagyvárad-réti református templom. Több világi és egyházi elöljáró is együtt ünnepelt dr. Pálfi Józseffel, aki ugyanazt a szentírási részt (1 Móz., 6: 8-9) választotta igehirdetése alapjául, mint 1999-ben azon a bizonyos első alkalmon. Hangsúlyozta: az elmúlt negyedszázadot tekinthetjük soknak vagy kevésnek, attól függően, hogy honnan nézzük, és mit teszünk a mérleg serpenyőjébe. Mondhatjuk azt is, hogy mennyi eltelt már, és elmorfondírozhatunk azon, hogy mennyi van még, bár ez utóbbit tenni teljesen felesleges, mert amit mi a jövőről gondolunk, az nem a mi kezünkben van, hanem Istenében. Legfeljebb tehát álmok, reménységek maradnak, amelyek beteljesedhetnek, vagy másodpercek töredéke alatt köddé válhatnak. Amit ma tehetünk, az legfeljebb annyi, hogy leborulunk, és hálás szívvel megköszönjük Istennek, hogy mindezidáig megtartott, megőrzött, megsegített. 

Fotó: Alexandru Nițescu

Azt is kiemelte Pálfi József: az emberrel szemben, aki földi időszámítás szerinti életet él, az Isten időtlen, ezért is nevezhetjük őt Örökkévalónak. A nagy és teljes lehetőség pedig, amellyel az ember ki-, át- és túlléphet a mi léptékünkkel mérhető történelmi korok töredezettségein, Krisztussal és Krisztusban érkezett el, teljesedett be. Isten Fiának egykori eljövetele, alászállása és jeruzsálemi bevonulása természetesen és egyszerűen történt. Kereszthalálával és feltámadásával pedig legyőzte az égi és a földi istenellenes lázadókat, megrontókat, és ezért győzhetünk vele mi is, mindenkor, minden elveszettnek hitt élethelyzetben. „A mai virágvasárnapon is van még választási lehetőségünk – vele vagy nélküle –, csak el ne szalasszuk, el ne szakadjunk tőle”, tanácsolta a tiszteletes.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

A köszöntések sorát Szarka Edit közgazdász nyitotta, aki több mint negyven éve tagja a réti egyházközségnek, és felidézte, hogy amikor Pálfi József a gyülekezet élére került, a templom építészeti szempontból életveszélyes volt. Megjegyezte: az istentiszteleteken tudatosan tanítja a Bibliát, az elmúlt 25 év egyik csúcspontja pedig a Váradi Biblia történetének a megrendezése volt egy nemzetközi rangú eseményen. 

Dr. Béres József, a Béres Zrt. elnöke azt húzta alá, hogy közös a világnézetük, míg Székely Ferenc ügyvéd a lelkész kiemelkedő személyiségét méltatva kijelentette, hogy a váradrétit aktív és jelentős gyülekezetté tette. Berecz András Kossuth-díjas énekes egy mesével örvendeztette meg az ünnepeltet, akit egy másik előadóművész, Molnár Levente Liszt-díjas operaénekes is felköszöntött.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

A Pálfi Józseffel való megismerkedésük, barátságuk kezdetét elevenítették fel Benedek Árpád zenepedagógus, a Csillagocska Alapítvány képviseletében és Márkus Zoltán kántor-karnagy, mindketten hangsúlyozva, hogy egyenrangú partnerként kezeli őket, egyáltalán nem érezteti velük azt, hogy ő valójában a felettesük. Dr. Maior Enikő, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorhelyettese Pálfi József kutatói tevékenységét méltatta. Köszöntötték még lelkipásztorukat Kraftsik Mária tiszteletbeli főgondnok és Tóth Attila presbiter. Újvárosi Ernő főgondnok a gyülekezetet és a Csillagocska Alapítvány nevében egy új palástot adott át Pálfi Józsefnek, minek apropóján Filep Attila esperes arra hívta fel a figyelmet: a palást annak is a jele, hogy Isten olyan embereket küld, akiken keresztül azt hozza a tudomásunkra, hogy az elhívás néha nem egyszerű feladat, de ezt a szolgálatot is vállalni kell.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Kabai Kitty lelkipásztor is hálaadással és elismeréssel tekintett vissza Pálfi József eddigi értékteremtő munkájára. A felvidéki testvérgyülekezet vezetője, Czinke Zsolt bátorkeszi lelkész húsvéti eledelekkel, a pápalátogatáskor kiadott tokaji borral, valamint Heltai Gáspár 1574-ben Kolozsváron megjelent historiás énekeskönyvének facsimile kiadásával ajándékozta meg szolgatársát. Fellépett még a gyülekezet Sztárai Mihály Énekkara és a Csillagocska Alapítvány Járom zenekara. Az ünnepség Bogdán Szabolcs János püspök áldásával és szeretetvendégséggel ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában