Méltatás

2024.03.03. 16:34

Újabb modellértékű befektetés

Marcel Boloș pénzügyminiszter szerint szükség van a váradi intermodális szállítási terminálhoz hasonló projektekre a városok fejlesztéséhez.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Elkészült a nagyváradi intermodális szállítási terminál, amelyet pénteken meglátogatott Marcel Boloș pénzügyminiszter. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón a tárcavezető ismét méltatta a nagyváradi önkormányzatot, amiért egy olyan projektet valósított meg, mely hozzájárul a város és a térség gazdasági fejlődéséhez, és ami szintén modellértékű lehet az ország összes önkormányzata számára. Kifejtette, hogy a Biharpüspöki–Kolozsvár vasútvonal villamosítása komoly fejlődést jelent majd a vasúti szállítás számára, és nagyban fogja segíteni a nyersanyagok eljuttatását a váradi ipari parkokba. Ráadásul az intermodális szállítási csomópontban épített két vasútvonal és a Biharpüspöki–Kolozsvár pályaszakasz villamosítása jól kiegészítik egymást.

Fotó: Alexandru Nițescu

A biharpüspöki vasúti pályaudvar közelében lévő intermodális szállítási csomópont 17 hektáros területen terül el, és magába foglal két, az országos vasúthálózathoz csatlakozó vasútvonalat, az áruk be- és kirakodására szolgáló peronokat. Épült továbbá két konténer típusú adminisztrációs épület, valamint parkolók a személy- és a teherautók számára. Az egész létesítményt körbekerítették, csatlakoztatták a közműhálózathoz, és kiépítették a közvilágítást. Florin Birta, Nagyvárad polgármestere elmondta, hogy a 700 méteres vasúti sínpár ideális az ilyen létesítmények számára, mert gyakorlatilag a tehervonatok teljes hosszában rá tudnak futni a pályára, nem kell több darabba szétszedni azokat a be- és kirakodáshoz, és ezzel sok időt és energiát lehet megtakarítani. A beruházás 15 millió euróba került, mondta a polgármester, amelyből 5 millió euró volt az önkormányzat hozzájárulása, a fennmaradó összeget pedig európai uniós forrásból biztosították a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon keresztül. A polgármester felidézte, hogy a Borsi út melletti terület eredetileg a Pénzügyminisztérium tulajdonában volt, és éveken át elhúzódó adminisztratív, valamint bürokratikus eljárások után tavaly májusban került a váradi önkormányzat tulajdonába. Maga a beruházás rekordidő alatt, fél éven belül megvalósult.

Florin Birta kiemelte, hogy az intermodális terminálban további két vasútvonal fog épülni, miután átköltöztetik a Borsi út másik oldalán lévő ipari parkba a Regionális Vámigazgatóság és a Csalások Elleni Igazgatóság székhelyét. „Együttműködési egyezményt kötöttünk a Pénzügyminisztériummal, és vállaltuk, hogy új székházat építünk nekik. (...) Előrehaladott tárgyalások zajlanak a Csalások Elleni Igazgatósággal és a vámhatósággal, március végéig megkötjük a szerződést az új székhely megvalósíthatósági tanulmányának az elkészítésére, ami május végére el is készül, és akkor indulhat el a tender az új székház építésére az 1-es számú ipari parkban” – fogalmazott Birta.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az intermodális szállítási terminált évi 300 ezer euróért adták bérbe a kolozsvári Routier European Transport által vezetett román–holland vegyesvállalatnak, amelynek tagja még a holland Cabooter Intermodal cég. A konzorcium vállalta, hogy 2,5 millió eurót fektet be a helyszínen, a vasúti sínek közötti felületre különböző átrakodó berendezéseket és eszközöket telepít. A konzorcium most a üzemeltetéséhez szükséges engedélyeket szerzi be, és leghamarabb idén ősszel, legkésőbb 2025 januárjától megkezdi működését a létesítmény, mely alapvetően a térség vállalatait szolgálja majd ki. Az intermodális szállítási csomópont stratégiai helyszínen épült, hiszen nemcsak a vasúthálózattal lesz közvetlen összeköttetésben, hanem az 1-es országúttal, illetve az A3-as autópályával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában