Panasz

2024.03.21. 16:43

Új köztisztasági szabályzat: a bírság nem megoldás

A nagyváradi lakótársulásokat tömörítő Rogériusz Koalíció nem ért egyet az új köztisztasági szabályzattal. Méltánytalannak érzik, hogy a lakótársulásokat sújtják bírsággal, miközben a köztisztasági vállalat nem biztosít megfelelő infrastruktúrát a szelektív gyűjtéshez.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi Rogériusz Koalíció a Bihar Megyei Prefektúrához fordul és azt kéri tőle, hogy érvénytelenítse Nagyvárad új köztisztasági szabályzatát. Elmondásuk szerint azt közvita nélkül fogadta el a helyi tanács egy azonnali ülésen, anélkül, hogy megindokolta volna, miért van szükség a sürgősségi ügymenetre. A beadványt csütörtök délelőtt egy sajtótájékoztató keretében írta alá több lakótársulási elnök. Ioan Horvath, a koalíció vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: „Tűrőképességünk határához érkeztünk. (…) A polgármesteri hivatal végső megoldása az, hogy megbírságolja a váradiakat, és ez nincs így rendben” – fogalmazott Horvath. Ő is, és a többi megszólaló lakótársulási elnök is nehezményezi azt, hogy a szabályzat értelmében a lakótársulásokat büntetik meg a nem megfelelően gyűjtött hulladék miatt, nem pedig azokat, akik valóban a hulladékszennyezést okozzák. Azért érzik jogtalannak ezt a kitételt, mert a tömbházak közötti hulladékgyűjtő pontok gyakran maradnak nyitva a RER hibájából, vagy egyszerűen azért, mert megrongálódik a zár, tehát gyakorlatilag bárki tehet szennyezett szemetet a hulladékgyűjtő pontokba. Ebből kifolyólag nem lehet bizonyítani azt, hogy valóban a lakótársulás vagy a társuláshoz tartozó lakók lennének a vétkesek a szennyezett hulladék megtermelésében „Nálunk az emberek 90 százaléka betartja a szelektív gyűjtést. Nem állhatsz állandóan ott, és nem figyelheted folyton az embereket, hogy mit dobnak el. A bírság nem megoldás; amilyen az infrastruktúra, akár kétnaponta megbírságolhatnának” – fogalmazott Felicia Bulzan, a December 1 tér 11. szám alatti lakótársulás elnöke. „Én jelenleg visszaélés áldozatának érzem magam, mert állandóan ellenőriznek és bírsággal fenyegetnek” – fogalmazott. De ha a kukákhoz csak a lakók tudnának hozzáférni, akkor sem értenének egyet azzal, hogy a lakótársulás fizesse a bírságot, ehelyett úgy gondolják, hogy a helyi rendőrség el kell kapja a konkrét elkövetőt, és azt büntesse meg. „Nem értek egyet a bírsággal. Először biztosítsák a logisztikát és utána büntessenek” – szögezte le Silvia Ardelean, a 108 Tușnadului lakótársulás elnöke.

A Rogériusz Koalíció megoldási javaslatokkal is előállt: a jelenlegi gyűjtőpontok helyett föld alatti vagy földfelszíni iglukat és hulladékszekrényeket kellene beszerezni, illetve üzembe lehetne helyezni egy Bákóban állítólag már működő rendszert, melynek lényege, hogy a kommunális hulladékból gázt állítsanak elő, ami aztán felhasználható lenne a fűtési rendszerben, illetve el is lehetne adni. Egy másik lakótársulási elnök, Mărioara Lipai azt nyilatkozta, hogy a hulladékgyűjtő pontokhoz térfigyelő kamerákat kellene felszerelni, de ne a lakótársulások, hanem a város vagy a RER költségén. Ioan Horvath szerint a hulladékkezelés problémáira az jelentené a megoldást, ha a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságára kompetens személyeket vennének fel. Azt is nehezményezik, hogy az önkormányzat képviselői 2018 óta nem találkoztak velük, pedig ezeket a megbeszéléseket rendszeresíteni kellene, hogy a polgármesteri hivatal is tisztában legyen a lakótársulások gondjaival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában