Építkezés

2024.03.05. 16:21

Tervezik Nagyvárad legmagasabb épületét

A Nagyváradi Helyi Tanács jóváhagyta azt az övezeti városrendezési tervet (PUZ), mely Várad legmagasabb épületének, egy tizenkilenc emeletes tömbházkomplexumnak az építésére vonatkozik.

Forrás: PMO

Pap István

Ha felépül, Nagyvárad legmagasabb épületévé válik az a tömbházkomplexum, melynek egy része tizenkilenc emeletes lesz. Az erre az elképzelésre vonatkozó övezeti városrendezési tervet (PUZ) kisebb vita után fogadta el a Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi rendes ülésén. A lakótömb a Costaforu, az Alexandru Vlahuță és a Ion Ghica utcák, illetve a Nagypiac/Piata Cetății tér által határolt területen épül fel, és azon a telken minden meglévő építményt lebontanak. Az eredeti terv 2020-ból való, ennek a városrendezési terve készült most el, ami már figyelembe veszi azt is, hogy időközben megépült ott a közúti aluljáró, ami megváltoztatta az övezet térszerkezetét. Liviu Mihai Sabău-Popa, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) tanácsosa a határozattervezet napirendi vitáján jelezte, hogy már az előző napi bizottsági ülésen is kérte, bocsássák a rendelkezésére a tervhez szükséges két forgalmi tanulmányt, azt, amelyet a polgármesteri hivatal készített, és azt is, amit a beruházó rendelt meg, de egyiket sem kapta meg a tanácsülésig. Mint mondta, ezen adatok ismeretének a hiányában nem szavazzák meg a határozattervezetet, mert ott összesen 41 emelet épül, a reggeli és a délutáni csúcsidőben feltehetőleg 400–500 autó özönlik majd a most megépült aluljáróba, ami miatt forgalmi dugók keletkezhetnek. „Lehet, hogy nem fogják blokkolni a forgalmat, de ezért kellenek azok a forgalmi tanulmányok” – jegyezte meg a tanácsos. Válaszában Florin Birta elmondta: meggyőződése, hogy a PUZ eleget tesz minden érvényben lévő törvényes előírásnak. A határozattervezetet végül öt ellenszavazat mellett fogadta el a helyi tanács.

Az elfogadott városrendezési terv szerint a hatalmas lakótömb az Alexandru Vlahuță utcára és a Nagypiac térre néz majd. A térre néző épületrész lesz tizenkilenc emeletes, a Vlahuță utcára néző rész pedig tizenegy emeletes, de az épületkomplexumnak lesznek alacsonyabb, háromemeletes részei is. A lakótömb által közrezárt belső udvar jellegű területen zöldövezetet és 25 parkolóhelyet alakítanak ki. A terv szerint a tömbház alatt épül egy háromszintes mélygarázs, melyben összesen 451 autónak lesz hely. A lakótömbhöz három irányból lehet majd behajtani, a Vlahuță és a Ion Ghica utcák felől, sürgősségi esetekben pedig a Nagypiac tér felől is bejuthatnak majd az intervenciós járművek. A lakótömbök földszintjén kereskedelmi egységek, az emeleteken pedig egy-, két- és háromszobás lakások lesznek. A PUZ-ban szereplő becslések szerint a tömbháznak összesen mintegy 840 lakója lesz. A PUZ öt évig érvényes, tehát ennyi idő áll az ingatlanfejlesztő rendelkezésére ahhoz, hogy megvalósítsa a beruházást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában