Szentmise

2024.03.20. 14:27

Templombúcsút tartottak a Szent József-telepen

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Blaga Antoniu margittai segédlelkész volt a kedd délutáni templombúcsú szónoka és főcelebránsa a nagyváradi Szent József plébániatemplomban. Mint a szentmise bevezető részében megfogalmazta, Szent József állandóan tanít bennünket: belenyugszik és elfogadja az Úr akaratát, és ha a saját életünkre gondolunk, akkor rá kell jöjjünk arra, hogy csakis akkor találunk megnyugvásra, ha mi is a Jóisten terve szerint cselekszünk. „Gondolkodjunk tehát el azon, hogy így teszünk-e, és mi mennyire leltünk békére eddigi életünk során” – tanácsolta Blaga Antoniu.

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Elmélkedésében a tisztelendő arra hívta fel a figyelmet: a legtöbbet, amit Szent Józsefről tudunk, azt Máténál és Lukácsnál találjuk. A Szentírás szerint néhány hónappal Jézus születése előtt Názáretben telepedett le, ács volt és Mária jegyese. Álmában megjelent neki az Úr angyala, ezért meggondolta magát, és nem bocsájtotta el, hanem feleségül vette Máriát, elfogadva azt, hogy Jézus nevelőapja legyen. Isten kiválasztotta őt, mert igaz és tiszteletre méltó ember volt. Sokszor aggódott az élete során, ahogyan mi is. Utoljára akkor említi őt a Biblia, amikor Jézusnak, aki akkor már tizenkét éves volt, valahogyan nyoma veszett. Ez volt a legnagyobb kereszt talán, amelyet Szent Józsefnek el kellett viselnie, magyarázta a szentmise szónoka.

 

Arról is beszélt a káplán: Szent József ünneplése a keleti egyházban már a 4. században elkezdődött. XV. Gergely pápa 1621-ben parancsolt ünneppé nyilvánította ezt, majd XIII. Benedek pápa 1726-ban bevette Szent József nevét a Mindenszentek litániájába. És végül 1870 decemberében a püspökök és a Krisztus-hívők kérésére IX. Piusz pápa Józsefet a katolikus világegyház védőszentjévé nyilvánította. Szent József elismerése tehát az évszázadok folyamán folyamatosan fejlődött.

„A Dávid házából származó Szent József oltalma alatt Jézus teljesítette földi küldetését. Szent Józsefről keveset tudunk, életének sok rejtett titka van. Ahhoz, hogy érzékelni tudjuk ezeket, fel kell tegyük a kérdést: vajon Isten miért pont őt választotta, és nem bárki mást? Azért, mert Józsefen keresztül az emberiség ismét a Jóistent tette igazi királlyá. Ha pedig elgondolkodunk azon, hogy a dolgok hátterében sokkal több minden rejlik, mint hinnénk, ahogy ez történt József életében is, akkor rájövünk arra, hogy igenis, a Jóistennek van akarata, és ha megnyugvást akarunk találni, akkor ezt követnünk kell” – fogalmazott Blaga Antoniu.

Az eseményen az ünneplőket Bărbuț Péter plébános köszöntötte, a kántori szolgálatot Bencze Béla látta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában