Iskola

2024.03.26. 17:20

Rendhagyó történelemórát tartottak

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A Magyar Országgyűlés 2015-ben március 27-ét II. Rákóczi Ferenc emléknapjává nyilvánította, annak nyomán, hogy 1676-ban ezen a napon született a fejedelem. Ennek apropóján a Rákóczi Szövetség, illetve Tankó Zita tanfelügyelő hétfő délben rendhagyó történelemórát szervezett a nagyváradi evangélikus-lutheránus templomban negyedik osztályos diákok számára. Mint lapunknak elmondta, azért nem napra pontosan tartották az eseményt, mert az idén ez közel esik húsvét ünnepéhez, és nem akarta megzavarni a készülődést. Helyszínként azért esett az evangélikus templomra a választás, mert II. Rákóczi Ferenc imádságos lelkületű volt, illetve így legalább a katolikus és a református gyermekek is láthatták belülről ezt az istenházát is. Ugyanakkor pedig negyedikben kezdődik a történelemoktatás, azért ez a korosztály lett megszólítva, magyarázta Tankó Zita.

Köszöntőbeszédében Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, a Rákóczi Szövetség Bihar megyei elnöke azt emelte ki, hogy az általa képviselt szervezet mennyire fontosnak tartja a magyar iskolaválasztást, illetve arra is felhívta a figyelmet, hogy Rákóczinak a jelmondata az volt: Istennel a hazáért és a szabadságért. A fejedelem életét, családi hátterét, és az általa vezetett szabadságharc fordulatait Csorba Mihály történelemtanár, bihari iskolaigazgató ismertette. Iloc Judit tanítónő, zenetanár három éneket tanított meg a jelenlevőknek. Végül Mátyás Attila lelkipásztor a Teremtéstörténet első mondatát idézve azt kérte a gyermekektől, hogy minden nap imádkozzanak, és tartsák be a tízparancsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában