Utcaművészet

2024.03.12. 14:24

Nem lesznek utcaművészeti alkotások Nagyvárad belvárosában

A nagyváradi főtéren álló Kováts-ház tűzfalát és a Sebes-Körös partját akarja kifesteni a helybeli Roxie Netea, aki nemrégiben hozott össze két utcaművészeti (street art) alkotást a városban. Nagyvárad főépítésze azonban kijelentette: az említett helyszíneken aligha lesznek efféle alkotások.

Pap István

Roxie Netea nevéhez fűződik a Körös (Tudor Vladimirescu) utcai parkoló melletti épület tűzfalának a díszítése és a Bunyitay-liget (I.C. Bratianu park) melletti parkoló falán lévő figuratív festmény is, ezek az alkotások a nagyváradi önkormányzat részvételi költségvetésének részeként valósultak meg. A két projekt megvalósulásának örömén felbuzdulva Roxie Netea két másik street art alkotás ötletével állt elő, nem is akárhol: az egyik egy sorozat lenne a Sebes-Körös partján lévő támfal boltíveibe, a másik pedig egy emlékezés ifj. Rimanóczy Kálmánra a felújított és külsőleg legalábbis jó állapotban lévő Kováts-ház tűzfalán. Ez utóbbi kapcsán a kezdeményező azt mondta a bihon.ro-nak, hogy ifj. Rimanóczy Kálmán a szecesszió korszakában szerzett nevet magának Nagyváradon, számos belvárosi épületet tervezett, melyek ma is reprezentatívak a város építészetében, ezért megérdemelné, hogy egy street art alkotással is emlékezzünk rá. Az ötletgazda saját elmondása szerint ezzel az alkotással meg akarja erősíteni az emberek és a város történetei közötti kapcsolatot, illetve új kapcsolatokat akar teremteni az egymással harmonikuson összefonódó múlt, jelen és jövő között. A Sebes-Körös partjára elképzelt alkotásokról azt mondja, hogy manapság, amikor az emberek már nem nagyon látogatják a múzeumokat és a galériákat, a művészet tesz egy lépést a közönség felé ezekkel a nálunk még szokatlan városi beavatkozásokkal. Ráadásul a koncepcióval és a színekkel „újjáélesztik” a városnak azt a részét és „a turisztikai objektumok térképe ezáltal új vizuális gyöngyszemekkel gazdagodik, amelyek a modern ember kortárs aggodalmairól mesélnek” – írta le a koncepciót Roxie Netea.

Szép a part úgy, ahogy van

Sem a szép szavak, sem maguk a látványtervek nem győzték meg azonban maradéktalanul a publikumot. Épp ellenkezőleg, igen vehemens, sajnos nem ritkán személyeskedésekig fajuló polémia alakult ki a közösségi médiában a felvetésről, és kíváncsiak voltunk arra, hogy az online polémián túlmutatóan mi a szakemberek véleménye erről. Ujvárossy László Munkácsy-díjas nagyváradi képzőművész a Körös-parti sorozatról kertéles nélkül kijelentette: „Amiket oda befestett, azok a félkörívű festmények cementre, az katasztrofális! Teljesen elrontja a városképet.” Hangsúlyozta, hogy egy köztéri alkotásnál nem csak magát a munkát kell figyelembe venni, hanem a környezetet is, amelybe belehelyezik. Kifejtette, hogy a hídnak azon az oldalán most rend van, és az összkép nagyon szép, mert a Sebes-Körös partján az egyszínű partfal boltívei megnyugtatják a szemet, és látszik a városháza nagyon szép épülete, „de ha ezt megcsinálja, akkor teljesen összetöri azt az építészeti összképet, a szerkezetét, a látványát. Ha ránézünk a Körös-partra ezekkel a kis odaképzelt képekkel, ez olyan, mint mikor a piacon kirakják a mindenféle kacatot. Még ha művészi értéke lenne, akkor is egy rémálom lenne. Ha ezt megcsinálják, ezzel nem tudnak majd pályázni Európa kulturális főváros címére” – hívta fel a figyelmet a nemzetközi rangú művész. A főtéri elképzeléssel kapcsolatban valamivel engedékenyebb Ujvárossy László: „A Rimanóczy valamivel jobb, mert formailag legalább egységes. Az egy illusztrációs szint, biztos, hogy a népnek tetszik, mert nem igényel nagyon komoly vizuális kulturális felkészültséget”. De rögtön hozzátette, hogy „egy nagy tűzfal, ha egyszínű, az is jobban néz ki, mint hogyha össze-vissza firkáljuk”. Végezetül kifejtette, hogy nem látja, hogyan illeszkedne az a főtéri falfestmény abba a környezetbe. 
Hasonló véleményen van erről az ötletről egy másik kiemelkedő rangú nagyváradi képzőművész, Jakobovits Márta is, aki szerint tiszteletre méltó Roxie Netea lelkesedése és a tenni akarása, de azok a képek alapján, amit a fiatal hölgy a közösségi oldalára feltett, az „az ordináré giccs. Sokszor az egyszerű graffitik jobbak a játékosság, az őszinteség szempontjából, ezek olyan csinálmányok”– mondta a művésznő, aki a Körös-part kifestése kapcsán kijelentette: „A Körös-part gyönyörű, sokat emel Várad hangulatán, ott a tisztaságra és a zöldre kell vigyáznunk. A városháza épületének van egy kiegyensúlyozott méltósága, egy ünnepi megjelenése. Sem ezt a csiricsáré, sem másfajta dekorációt nem kíván az az árkádsor. Ha egy jó művész kezdene ott csinálni alkotásokat, az sem való oda, nem hiányzik vizuálisan” – fejtette ki véleményét.

Nem való a központba

Radu Fortiș, Nagyvárad főépítésze lehűti a kedélyeket: véleménye szerint a képzőművész által javasolt helyszíneken, a Körös-parton és a Szent László téren nincs helyük effajta permanens alkotásoknak. Lapunk kérdéseire válaszolva a főépítész elmondta, hogy a polgármesteri hivatalhoz nem érkezett semmilyen konkrét javaslat ezzel kapcsolatban. Az ötletet felvető Roxie Netea „valószínűleg a másik két alkotáshoz kapcsolódó szimpátiahullámon felbuzdulva ítélte meg úgy, hogy van egy pozitív trend, ami alapján előállhat az ötleteivel” – fogalmazott Fortiș. Ilyen esetekben egyébként az eljárás az, hogy a javaslatot jóvá kell hagyja mind az önkormányzat területrendezési bizottsága, mind pedig a kulturális igazgatóság szakbizottsága, és csak ezek után lehet érdemben gondolkozni a megvalósításról. Radu Fortiș szavaiból azt érthetjük, hogy ez a javaslat már a városi területrendezési bizottságban elvérezne. „Én nem igazán látnék a Körös-parton vagy a főtéren ilyesmit. A Sebes-Körös partjának van egyfajta komoly mértékletessége, egyfajta rezonanciája, egy adott korban volt megépítve, szóval ott is, és a főtéren is kockázatos lenne egy effajta megközelítés” – fogalmazott. Elárulta, hogy ő már a korábban megvalósult street art munkák kapcsán is inkább a nonfiguratív megoldások híve volt, de végül kompromisszumos megoldás született. Mindenesetre óvatosan kell kezelni ezeket a figuratív street art megnyilvánulásokat, „mert könnyen giccsbe csúszhat át a művészi kifejezési szándék” – húzta alá Fortiș. A főépítész nem akarja teljesen elkeseríteni a street art művészeket, ugyanis elárulta, hogy a főépítészi hivatal számba veszi a városban azokat a felületeket és tűzfalakat, amelyek alkalmasak lennének arra, hogy művészek díszítsék azokat, és egy szabályzatot is kidolgoznak majd arra, hogy miképpen történjenek meg ezek a falfestések. Mindenesetre sem a Kováts-ház, sem a Körös-part nem lesz ezek között, ezeken a helyszíneken kivetítéseket tud csak elképzelni Radu Fortis, semmi esetre sem permanens alkotásokat.

Nem is úgy, és nem is oda

A nagy felzúdulás nem szegte Roxie Netea kedvét, ő továbbra is meg szeretné valósítani tervét. Mint azt lapunknak elmondta, az emberek nem nagyon tudják elképzelni azt, hogy a street art nem csak a város szélén vagy csak a lepusztult övezetekben kaphat helyet. Elmondta, hogy ő csak az elképzelés ötletét mutatta meg, a part falára odarajzolt képek csak illusztrációk, hiszen az ő elképzelése szerint nem is csak az ő saját képei lennének ott, hanem lenne egy verseny, és egy szakavatott zsűri választaná ki a beérkezett pályamunkák közül a legjobbakat. A Kováts-házra alkotott Rimanóczy-falfestmény már megközelíti az ő elképzelését, de ez is módosulhat a szakbizottság javaslatai alapján. Kérdésünkre válaszolva Roxie Netea elmondta, hogy a nagy ellenkezések dacára meg fogja keresni az önkormányzatot az ötlettel. Elmondta, hogy a két projekt egy nagyszabású street art fesztivál keretében valósulna meg, amelyet még az idén meg akar szervezni. Azt is elárulta kérdésünkre, hogy akkor is meg szeretné valósítani ezeket a projekteket, ha nem kapja meg a jóváhagyást az általa javasolt helyszínekre. „Én nyitott vagyok más helyszínek kiválasztására is, ezért sem értem, miért ugrottak ennyire nekem az emberek” – fogalmazott. Mindazonáltal fenntartja, hogy az általa javasolt helyszínek alkalmasak arra, hogy ott street art munkák legyenek. „A Körös-parti sétány alkalmas lenne ilyesmire, mert érdekessé válna a jelenleg nem használt terület, és ha nem használják, akkor vandálok fogják megrongálni, ami máris megtörténik. Ha egy helynek nincs személyisége, akkor valaki úgyis jön, hogy rajta hagyja a maga védjegyét” – érvélt Roxie Netea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában