Március 15.

2024.03.20. 17:05

Megemlékeztek a forradalom hőseiről Monospetriben

Nemzeti ünnepünkhöz legközelebbi vasárnapon Monospetriben minden évben összegyűl a község apraja-nagyja, hogy együtt ünnepeljenek. Idén március 17-én emlékeztek a forradalom hőseire.

Szőke Ferenc

Az ünnepi műsort hagyományosan a Bábota Néptánccsoport biztosítja. Az alkalomhoz illő zenés-táncos-prózai elemekkel tűzdelt előadást Sütő Szabolcs és Sütő Judit dolgozza ki és tanítja be a táncegyüttesben. Az idei műsor címe Ballagnak a reguták volt, amelyet ezúttal is teltház fogadott. A községen kívül a környékbeli településekről is sokan érkeztek, hogy együtt ünnepeljenek a monospetriekkel, mivel híre ment annak, hogy a Bábota mindig nagyszerű műsorral kedveskedik az érdeklődőknek. 

Az előadást megelőzően elsőként Kozák Róbert alpolgármester köszöntötte röviden a részvevőket, aki maga is alapító tagja a tánccsoportnak, majd felkérte Barcui Barna polgármestert, hogy mondja el ünnepi beszédét. Az idei ünnepi beszédek a „Győzzenek a magyarok!” szlogenre épültek, ami a polgármester beszédéből sem maradt ki. A bevezető részben vázolta a 1848-49-es eseményeket, majd kiemelte: „A remény lángját soha nem tudták kiölni közösségünkből. Megtanultuk, hogy a szabadságot ki kell vívni, jogainkért meg kell küzdeni, melyek nem véglegesek, ha nem vigyázunk rájuk, ha nem teszünk értük.” A jelenlegi helyzetre kanyarodva elmondta, hogy ma is történelmi időket élünk, hiszen háborúk zajlanak, válság válságot követ, nő a csalódottság az emberekben. Ilyen körülmények között állunk az idei négy választás előtt, melyek egy évtizedre kihatnak sorsunkra, jövőnkre. Kossuth Lajost idézte: „Jogunk is, erőnk is van, hogy öncél legyünk, s ne idegen céloknak eszköze.” Ennek szellemében kell cselekedni, hogy a választásoknak közösségünk győztese és ne vesztese legyen. Ezért kell június 9-én minden magyar embernek élni a szavazati jogával, mondta a községvezető, majd így zárta beszédét: „2024-ben győzzön a szabadság, győzzön a testvériség, győzzön az egyenlőség, és legfőképpen győzzenek a magyarok!”

A megyei RMDSZ-szervezetet Szabó József ügyvezető alelnök képviselte. Beszédének bevezető részében megköszönte a részvételt azoknak, akik elmentek 15-én a nagyváradi központi rendezvényre, ahol több mint 5000 magyar ünnepelt együtt. „Ez volt Erdély és a Partium legnagyobb rendezvénye március 15-e alkalmából. Ezáltal rövid időre Nagyvárad volt az itteni magyarság fővárosa. Jó volt a hangulat, jó volt végigvonulni a 100 méteres magyar zászlóval a főutcán” – emelte ki. A továbbiakban Orbán Viktor magyar kormányfő gondolatát idézte, mely szerint magyarságtudatunkat át kell adnunk gyerekeinknek. Beszédét Petőfi Sándor Bizony mondom, hogy győz most a magyar című versével fejezte be. 
A beszédek után a Bábota bemutatta ünnepi műsorát, mely kitörő sikert aratott. Záróénekük nemzeti imánk volt, melyet az ünneplők is velük együtt énekeltek. A műsor után a házigazda, Barcui Barna finom vacsorával vendégelte meg a tánccsoportot és a meghívott vendégeket. 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában