Jótanácsok

2024.03.15. 10:48

Indul a raftingszezon, a hegyimentők óvatosságra intenek

Forrás: Facebook/Salvamont

BN-összeállítás

A hegyvidéki területeken, 1400 méter felett még mindig tekintélyes mennyiségű hó található, ami az enyhe időjárás miatt olvadásnak fog indulni. Az olvadás és az esőzések miatt a következő időszakban megnövekedik a vízhozam Bihar megye folyóin, beleértve a Sebes- és a Köves-Köröst is, amelyek igen kedveltek a vadvízi evezősök és a kajakosok körében. Tekintettel arra, hogy március 15-én elindul a rafting- és kajakszezon többek között a Sebes-Körös Csarnóháza (Bulz) és Rév (Vadu Crişului) közötti szakaszán is, a Bihar megyei hegyimentők a balesetek elkerüléséért egy sor tanáccsal szolgálnak a vízi sportok kedvelőinek.

Forrás: Facebook/Salvamont

A vízi túra indítása előtt elemezni kell a kockázatokat az időjárási, illetve hidrológiai viszonyok és előrejelzések, az útvonalon levő akadályok, valamint a résztvevők felkészültsége és tapasztalata alapján. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, a programot és az útvonalat módosítani, halasztani vagy törölni kell. A túra során minden biztonsági intézkedést meg kell hozni: megfelelő védőfelszerelést és eszközöket kell biztosítani minden résztvevőknek, és a fizetett túrákat csak engedéllyel rendelkező személy vezetheti. Ezek mellett a tevékenység megkezdése előtt ismertetőt kell tartani a résztvevőknek, elmagyarázni a veszélyeket és, hogy hogyan kell reagálni bizonyos helyzetekben, továbbá ellenőrizni kell, hogy ki mennyire tud úszni. A túravezetőnél lennie kell egy elsősegélytáskának és speciális kommunikációs eszköznek is. A hegyimentők azt tanácsolják a túravezetőknek és segédeknek, hogy időnként tartsanak mentési gyakorlatokat. Vészhelyzet esetén tárcsázható a 112-es segélyhívószám vagy az Országos Hegyimentő Szolgálat diszpécserszolgálata a 0725/826-668-as telefonszámon (0salvamont).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában