Filharmónia

2024.03.05. 17:18

Hat koncert a Tavaszi harmóniák fesztiválon

Többek között Vivaldi, Mozart és Dvořák zenéje lesz hallható a Tavaszi harmóniák elnevezésű zenei fesztiválon, mely Nagyváradon zajlik majd a március 19–28. időszakban.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Az idei komolyzenei fesztiválra neves vendégelőadók érkeznek Romániából és Japánból is. Itt lesz többek között Bogdan Zvorişteanu hegedűművész, Răzvan Suma gordonkaművész, Ako Tanaka szopránénekesnő, Masato Ohashi zongoraművész és Tiberiu Soare karmester. A nyitókoncert március 19-én lesz Tiberiu Soare irányításával, fellép Ako Tanaka szopránénekesnő és Momoko Ando zongoraművész. Műsoron szerepel több ária mellett George Enescu 1. C-dúr szvitjéből a Prelude in Unisono tétel, illetve S. Prokofjev 3. C-dúr zongoraversenye. Március 20-án az Ad Libitum kvartett lép fel Ionuţ Ştefănescu fuvolaművésszel közösen. Programjukban Haydn-, Mozart- és Dvořák-művek szerepelnek. A harmadik kocert napja március 21., szintén Tiberiu Soare fog vezényelni, a szólisták Bogdan Zvorişteanu hegedűművész és Răzvan Suma gordonkaművész lesznek. Felcsendül Max Bruch Skót fantázia című műve, Antonio Vivaldi kettős versenye és Franz Schubert V. szimfóniája. A fesztivál következő koncertjére március 26-án kerül sor japán vendégművészek közreműködésével: a karmesteri teendőket Jin Wang látja el, a szólista Wakana Sogo hegedűművész lesz. A komolyzene barátai A. Salieri, C. Saint-Saens és Mozart muzsikájában gyönyörködhtenek majd. Ako Tanaka szopránénekesnő lesz a főszereplője a március 27-iki koncertnek, akit Masato Ohashi kísér majd zongorán. A művészek Puccini, Gounod és japán zeneszerzők áriáit fogják előadni. A fesztivál zárókoncertje március 28-án lesz, vezényel Jin Wang, a szólista Yukako Tamura zongoraművész lesz. Az est különlegességének ígérkezik az országos premierként felcsendülő Szimfonikus táncok című mű, amit az est karmestere komponált, majd S. Prokofjev 1. zongoraversenye következik, hogy aztán Clade Debussy A tenger című alkotása zárja a hangversenyt és a fesztivált. Jegyek elővétetelben már kaphatók online a bilete.ro honlapról.

Karmesterverseny

A Nagyváradi Állami Filharmónia egy másik fontos zenei eseményre is készül. Április 22. és május 2. között első alkalommal rendezik meg Nagyváradon a nemzetközi karmesterversenyt, amelyen több európai országból, valamint Észak- és Dél-Amerikából, továbbá Ázsiából is érkeznek dirigensek. Az idei évi már a harmadik verseny lesz, korábban a brassói és a ploiești-i filharmónia adott otthont a rangos megmérettetésnek. „Ez egy más koncepció, mint a világ többi karmesterversenye. Nincs külső zsűri, a zsűri a házigazda zenekar zenészeiből áll” – mondta Cristian Oroșanu karmester, a projekt kezdeményezője. A döntőbe három karmester jut be, akik a váradi színház színpadán lépnek közönség elé, a koncerten Mozart, Max Bruch és Carl Maria von Weber művei hangzanak majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában